politika
Makedonija
vijest

Visoka stopa smrtnosti novorođenčadi

Foto: AFP / Eric Feferberg / Ilustracija

Smrtnost novorođenčadi u Makedoniji trostruko je veća od europskog prosjeka. Nakon što je krajem decembra u svega dva dana pri porodu umrlo četvero djece, novi slučaj smrti majke i djeteta tokom poroda u makedonskom gradu Tetovu, ponovno je alarmirao javnost i SDSM-ovu vladu na kojoj leže veliki pritisci da se ovi problemi riješe što prije. Prve hitne mjere svode se na jedino dostupno – slanje sanitarnih inspektora u bolnice i obećavanje nove opreme za ginekologiju.

O zaista užasnim društvenim uvjetima koji su doveli do ove razine nebrige, već je za Bilten pisala Ana Vasiljeva. No, dok smo se u tom tekstu bavili kulturološkim uzrocima problema, u ovome ističemo da su za neposredno stanje odgovorni nešto lakše rješivi problemi od neprihvatljivih higijenskih stanja preko manjka kapaciteta do potkvalificiranog osoblja. Nedavno imenovana ravnateljica klinike za ginekologiju u Skopju ističe da je svjesna svih problema i da je stvari nemoguće promijeniti preko noći, no da kontinuirano rade na poboljšanjima. Prva takva su novi kreveti, inkubatori i oprema. No, još je važnije da će uskoro biti odobreno zapošljavanje novih i kvalificiranih kadrova. Međutim, proces je trenutno malo usporen zbog predstojećih lokalnih izbora zbog čega ne smiju trenutno raspisivati nove javne nabave i druge natječaje, kao ni po hitnim postupcima zapošljavati nove ljude.

S druge strane VMRO-DPMNE, stranka koju u građani ove zemlje godinama uklanjali s vlasti koju su držali 10 godina, ponovno se oglasila u skladu sa svojim brendom beskrupuloznog cinizma. Oni naime, optužuju SDSM, stranku koja je na vlasti manje od pola godine, za teško zanemarivanje. Istovremeno, dok plasiraju spinove u koje samo još sami vjeruju, kaznene prijave protiv njihovih članova i dalje se nižu.

Dok se javnost ne prestaje čuditi crnim statistikama koje je VMRO-DPMNE pomogao stvoriti svojim nemarom u javnom sektoru, pa je tako u njihovom mandatu broj novorođenčadi koja preminu u prvom tjednu od poroda narastao sa 7,5 na 1000 živorođenih u 2011. na 9,9 u 2014. godini. Usprkos siromaštvu zemlje i činjenici da se ovdje govori o dugoročnim trendovima koji su posljedica bogatstva odnosno siromaštva neke zemlje, trend nije moguće ignorirati. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2015. godini, ta je brojka iznosila 14,3 smrti na 1000 živorođenih, dok europski prosjek iznosi 5,2. Iste je godine 2015., na inicijativu SDSM-a ostavku morao podnijeti ministar zdravstva Nikola Todorov kojem je parlament izglasao nepovjerenje. Todorov se branio kazavši da se u njegovom mandatu uložilo čak 100 milijuna eura u novu medicinsku opremu. I ovaj slučaj nudi materijala za istragu Specijalnog državnog odvjetništva, a do tad, broj umrle novorođenčadi i dalje ne pada. Tako je prošle godine umrlo čak 273 djece, a ove godine do sad smo stigli na 127.