politika
BiH
vijest

Enciklopedija Republike Srpske: između telefonskog imenika i katastra

Foto: predsjednikrs.net

Taman u vrijeme dok mudroslovci svih naroda i narodnosti raspravljaju o tome je li Katalonija zapravo Hrvatska, SAO Krajina, Istra, Vojvodina, Kosovo ili Republika Srpska, potonji si je entitet priskrbio još jedan “državotvorni” element. Naime, u srijedu je predstavljen prvi tom Enciklopedije Republike Srpske. I to tako, primjereno, da je jedan primjerak uručen Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Grubi podaci kažu: izdavač je Akademija nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS), za izradu prvog toma trebalo im je deset godina i pola milijuna eura, a pokrivena su samo slova A i B. Ali očito je da ta slova nose neku neobičnu statističku prevagu u Republici Srpskoj. Prvi tom sadrži čak 1.500 enciklopedijskih natuknica za samo dva slova, a planirano je ukupno pet tomova. Dakle, preostalih 28 slova bi trebalo stati u četiri toma. Jedino ako možda nije do neobične statističke prevage, već su autori naprosto bili velikodušni prema svim tim značajnim ljudima, lokacijama i događajima.

Ako je tome tako, onda su ipak utemeljeni prigovori onih zlobnika koji su izračunali da bi izrada enciklopedije do kraja koštala još osam milijuna eura i trajala 140 godina. S tim da u to vjerojatno nisu uračunali “stopu inflacije”: sve one važne ljude koji će se roditi u tom periodu i događaje kojima ćemo svjedočiti. No, predsjednik ANURS-a Rajko Kuzmanović ima povijesni odgovor na taj problem. Kaže da je još u Republici Srpskoj dobro, naime, ruski car Petar Veliki je svojedobno uveo poseban porez kako bi se financirala izrada enciklopedije.

S obzirom na veličinu entiteta i tako labave kriterije, predlažemo Kuzmanoviću uštedu novca i vremena: naprosto, prepišite telefonski imenik i katastarske podatke te nadopišite još kakav herojski događaj i to je to.