politika
Makedonija
vijest

Lokalni izbori u Makedoniji: referendum o vladi?

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Za nešto više od dva tjedna, točnije 15. oktobra, u Makedoniji su na rasporedu lokalni izbori. S obzirom na to da dolaze netom nakon mukotrpne uspostave nove vlasti, ti će izbori predstavljati puno više od biranja novih (starih) kadrova u tijela lokalne samouprave. Oni zapravo predstavljaju svojevrsni referendum o kursu nove vlade koju predvode socijaldemokrati (SDSM) i albanske stranke.

Tu dimenziju lokalnih izbora istaknuo je i bivši dugogodišnji premijer te čelnik VMRO-DPMNE-a, najjače oporbene stranke, Nikola Gruevski. On je nagovijestio da će u slučaju pobjede, zatražiti i raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora. A mnogi su mišljenja da će se i trenutni premijer, Zoran Zaev, ako mu izborni rezultati budu išli u korist, odlučiti na sličan potez kako bi učvrstio vlast koja trenutno ima skromnu većinu u parlamentu.

Teme u kampanji

Takav status lokalnih izbora diktira i teme koje se provlače kroz kampanju. Očekivano, one su više nacionalnog i “ideološkog” karaktera nego što je to uobičajeno za izbore na ovoj razini. U tome prednjači, naravno, VMRO-DPMNE koji inzistira na “izdajničkoj” dimenziji određenih poteza nove vlasti kao što su pregovori s Grčkom oko imena, prisniji odnosi s Bugarskom i priznavanje službenog statusa albanskog jezika. Također, upozoravaju i na navodni plan o prihvatu većeg broja izbjeglica s Bliskog istoka u Makedoniji, što vlada odlučno niječe.

Pored ankete o popularnosti, ovi bi izbori, u slučaju značajnije pobjede, SDSM-u omogućili i stjecanje izrazitije kontrole nad državnim aparatom. Naime, trenutni veliki broj gradonačelnika i načelnika iz redova VMRO-DPMNE-a predstavlja ozbiljnu institucionalnu prepreku provođenju niza politika. Po trenutnim anketama, SDSM je u blagoj prednosti nad desnim konkurentima. No, ako se anketne prognoze i ostvare, rezultati se ne mogu tako lako prenijeti u političku realnost.

Kao što znamo iz iskustva, proglašavanje pobjednika lokalnih izbora na nacionalnom nivou, osim ako se ne radi o izrazitoj dominaciji, podložno je dugotrajnim interpretacijskim borbama.