rad
Srbija
vijest

Oktobarska novogodišnja rasveta

Foto: Facebook

Beogradske ulice vrlo bi brzo mogle biti okićene blještavom novogodišnjom rasvjetom. “Javno osvetljenje”, beogradsko javno-komunalno poduzeće zaduženo za održavanje mreže rasvjete, još je u augustu s firmom “Keep light” potpisalo ugovor za nabavu novogodišnje opreme, a njeno montiranje planira se već u oktobru. Ta je firma u Beogradu postala tradiocionalni opskrbljivač praznične rasvjete: spletom okolnosti, svake godine jedino ona ispunjava zahtjeve natječaja, jer, otkriva portal Pištaljka, JKP “Javno osvetljenje” traži upravo onakve ukrase kakve proizvodi jedna grčka firma, a koje u Srbiji prodaje samo firma “Keep light”.

Točno vrijeme kada će lampice zasjati nije poznato, ali prema davnoj uputi predsjednika, tada premijera, Aleksandra Vučića beogradskom gradonačelniku Siniši Malom, to treba napraviti čim ranije jer “narod kad vidi lepo, tad više troši i raste BDP”. Tako će ove godine Beograd zasjati ranije nego prethodne, iako je i tada sezona započela ranije u odnosu na godinu prije (ne zaboravimo spomenuti da su prošlogodišnji ukrasi uklonjeni tek u februaru ove godine). Pored toga, plan je da blagdanske dekoracije urese oko 86 beogradskih lokacija, što je 30 lokacija više u odnosu na prethodnu i gotovo 50 u odnosu na pret-prethodnu. Ove godine za nove lampice, jelke i ukrase izdvojit će se oko 170 milijuna dinara, a tome se dodaje i trošak reparacija starih, koji iznosi oko 17,5 milijuna.

Kada je još prošle godine upitan o smislu takvog tajminga i tolikog troška javnog gradskog novca, beogradski gradonačelnik je izjavio: “Neko će reći da je to previše rano, neko će reći da se troši mnogo više struje. Međutim, novac uložen u ovakvu vrstu promocije u Beogradu, vraća se ili puta četiri ili puta osam u odnosu na broj ljudi koji dođe.” Podsjeća nas to na njegovog zagrebačkog parnjaka, Milana Bandića, koji je također odlučio je igrati na kartu turizma i pretvaranja glavnog grada Hrvatske u top adventsku destinaciju. Također, Mali s njim dijeli slične sklonosti prema apsurdnim i skupim pothvatima i zloupotrebi javnih interesa zbog kojih su Beograđani ove godine organizirali brojne  proteste. Po svemu sudeći, Vučićev SNS ne uživa toliko veliku podršku u glavnom gradu kao u ostatku Srbije, a kako će to izgledati izraženo u brojkama vrlo vjerojatno ćemo saznati u decembru na beogradskim izborima kad vidimo kako narod glasa pod žmigavim lampicama – “kad vidi lepo”.