društvo
Albanija
vijest

Drugi svjetski rat: neriješen rezultat

Foto: Facebook / Peza n'fest

Teško je više i pratiti sve te razne inicijative širom Istočne Evrope koje se nastoje obračunati s komunističkim nasljeđem. Jedino u što možemo biti sigurni jest da te “ideološke” inicijative prilično kaskaju za ekonomskim obračunom s tim nasljeđem. Međutim, tu je formula jasna: socijalne posljedice ekonomskog obračuna nastoje se natovariti na leđa upravo onim simbolima koji se žele odstraniti.

Kao što smo rekli, inicijativa je beskonačno, ali tu i tamo neke valja izdvojiti. Jučer je Lulzim Basha, čelnik Demokratske stranke (PD), najveće opozicijske stranke u Albaniji, najavio izradu prijedloga zakona o zabrani korištenja komunističkih simbola u javnom prostoru. Iako odavno alergičan na tu simboliku, Bashu su na odlučan korak ovaj put potaknuli simboli u rukama nevine djece. Naime, na nedavnom obilježavanju 75. godišnjice ustanka u Pezi, pored uobičajenih sumnjivaca, komunističkim simbolima i slikama Envera Hoxhe razbacivala su se i djeca.

Basha to jednostavno više nije mogao trpjeti i odlučio je spasiti djecu. Kako? Tako što je odlučio konzultirati, a onda vjerojatno dobrim dijelom i prepisati, njemački zakon o zabrani upotrebe nacističkih simbola. Što god da mislili o albanskom komunizmu, Bashina inspiracija predstavlja jednu od najmizernijih povijesnih ironija u zadnje vrijeme, a nije da ih nedostaje: zabranit ćemo simbole onih koji su ustali protiv nacizma tako da prepišemo njemački zakon koji zabranjuje upotrebu simbola nacizma. Ispravite povijesne knjige, Drugi svjetski rat je završio neriješeno.