rad
BiH
vijest

Štrajk glađu za topli obrok

Foto: N1

Jedanaest radnika Željeznica Republike Srpske započelo je u ponedjeljak štrajk glađu na Željezničkoj stanici u Banja Luci. Jučer im se priključilo još deset kolega, podršku im iskazuju ostali radnici, a uprava Željeznica uglavnom ignorira njihove zahtjeve te prijeti sankcijama i otkazima. Zato su odlučili čekati na odgovor do danas u podne, a onda idu pred Vladu Republike Srpske.

Što radnici zahtijevaju od uprave? Ništa naročito. Zahtijevaju redovitu isplatu plaća po zakonu, ovjeru zdravstvenih knjižica, tj. redovito uplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje te nekoliko naknada za prijevoz i topli obrok. Čak i toliko skromni zahtjevi bili su dovoljni upravi da pokaže talent za beskrupulozni cinizam. U nadi da će slomiti radnike koji štrajkaju glađu, uprava im je odlučila uplatiti naknadu za jedan topli obrok od tri koje im duguje.

Prema riječima Zlatka Marina, predsjednika Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti u Željeznicama RS, oni od svojih zahtjeva ne planiraju odustati i poručuje da će ih morati iznijeti iz prostorija željezničke stanice u kojima provode sve hladnije noći. Naime, uprava im nije omogućila prostoriju za štrajk, iako ju zakon na to obavezuje. Marin, također, poziva i radnike ostalih poduzeća da im daju podršku te odlučno odbija navode resornog ministra Neđe Trninića da su politički izmanipulirani. Toliko su egzistencijalno ugroženi da su imuni na bilo kakvu manipulaciju.