politika
Hrvatska
vijest

Tvornica u Vukovaru: okidač sukoba u drvnoj industriji

Foto: AFP / Hrvoje Polan

Čini se da je na pomolu ozbiljan sukob u hrvatskoj drvnoj industriji. Naime, talijanska kompanija Florian trebala bi u novu tvornicu parketa u Vukovaru investirati 25 milijuna eura i pritom otvoriti 500 novih radnih mjesta. Riječ je o kompaniji koja je već itekako prisutna u domaćoj drvnoj industriji. Posluje kroz desetak tvrtki koje su lani ostvarile prihod od preko 300 milijuna kuna. No, najava o otvaranju tvornice u Vukovaru uznemirila je male i srednje proizvođače okupljene u Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ono što ih muči jest uvjet koji Florian postavlja državi za pokretanje investicije. Talijanski investitor traži da mu država osigura 50.000 kubika hrasta godišnje. Međutim, prema Pismu razumijevanja Hrvatskih šuma koje regulira distribuciju sirovine, jedna tvrtka za novo ugovaranje može dobiti maksimalno 20.000 kubika sirovine. Ovdje se radi o jednostavnoj aritmetici: ako bi se Florianu dodijelilo 50.000 kubika drva, mnogi bi manji proizvođači ostali bez sirovine za proizvodnju jer rezervi naprosto nema.

Pijetet za profit

To su u izjavi za Poslovni dnevnik potvrdili i iz Hrvatskih šuma, objavivši pritom i program sječe trupaca za ovu godinu, kao i potražnju kupaca. S obzirom na to da se čini kako u Hrvatskim šumama nemaju namjeru raditi protiv vlastitog pravilnika, vjerojatno u Udruženju sumnjaju na politički pritisak odozgo. Za sada odgovora iz Ministarstva poljoprivrede nema. O raspletu možemo samo nagađati, no eventualni prijepori će u u ovom slučaju nadići standardna prepucavanja.

Kao što su u Florianu istaknuli, razlog za odabir Vukovara za gradnju tvornice, pored luke na Dunavu, jesu i povlastice koje se nude investitorima kroz Zakon o Vukovaru i Zakon o područjima državne skrbi. No, pored zakonskih pogodnosti, ostaje za vidjeti hoće li Florian i država, zaigrati i na simboličku kartu: 500 novih radnih mjesta u Vukovaru. Drugim riječima, pitanje glasi: hoće li talijanski kapital iskoristiti status Vukovara za stjecanje tržišnih prednosti? I hoće li mu država u tome pomoći?

Jedino u što možemo biti uvjereni za sada jest da ih status Vukovara sigurno neće ometati u srozavanju radničkog statusa. Ne samo zbog visoke nezaposlenosti u gradu, već i zabilježene povijesti djelovanja: dovoljno se samo prisjetiti ovoljetnog štrajka u njihovoj tvornici Lipovljani Lignum.