politika
Albanija
vijest

Ubojstvo sutkinje: ilustracija položaja žena u Albaniji

Foto: AFP / Gent Shkullaku

Posljednji slučaj muškog nasilja nad ženama izazvao je opravdani bijes albanske javnosti. Fildes Hafezi, tridesetdevetogodišnja sutkinja suda u Skadru, ubijena je pretprošlog četvrtka u centru glavnog grada Tirane pred više svjedoka. Počinitelj je njezin bivši suprug, višestruko osuđivani nasilnik Fadil Kasemi. Iako ubojstva žena nisu toliko neuobičajena pojava u Albaniji, ovaj je slučaj ipak postao predmet diskusija. Za to postoji više razloga. Naime, Kasemi je dokumentirano višestruko prijetio Hafezi, a imao je i sudsku zabranu prilaska te je naposljetku zbog fizičkog nasilja nad njom već i osuđivan.

No ništa od toga nije pomoglo Hafezi, koja je uspjela dobili rastavu braka 2015. godine, ali se nije uspjela zaštititi od bivšeg supruga. Sasvim opravdano, ona je nakon nedavnog puštanja bivšeg supruga na slobodu više puta upozoravala institucije i osobe oko sebe kako strahuje za život. Također je na problem upozorila i delegaciju Europske komisije i ambasadu Sjedinjenih Država, što prema brojnim komentarima ilustrira razinu povjerenja u državu. Činjenica da jedna sutkinja ne može zaštititi vlastiti život potaknula je aktivnije diskusije o položaju žena u Albaniji i njihovoj sigurnosti.

Iako su njezina upozorenja svi ignorirali, nakon ubojstva nema te institucije ili aktera koji se ne trudi predstaviti se kao šampion borbe protiv “obiteljskog nasilja”. U utrku licemjera uključili su se predsjednik države, premijer, delegacija EK i ambasade, šefovi najvećih stranaka… U međuvremenu se ispostavilo kako je ubojica za ranije napade dobio neuobičajeno blagu kaznu te kako se okoristio amnestijom, iako je očito postojala opasnost od ponavljanja djela. I dok svi najavljuju kako treba “bolje zaštititi žene”, možda bi dobar početak bio da se zločini muškaraca nad ženama barem tretiraju s ozbiljnošću kakvu zaslužuju.