politika
vijest

Poljska u lovu na ratne reparacije

Foto: Facebook / Info z Boisk

Iako se ne možemo oteti dojmu da se samo “kod nas” vode veliki prijepori oko povijesti 20. stoljeća dok se drugi bave važnijim stvarima, brojni primjeri širom Europe svjedoče drugačije. U Poljskoj su rasprave o recentnoj prošlosti dosegle točku usijanja u mandatu aktualne, konzervativne vlade, a posljednjih su se tjedana – posebice na historijski važne datume – “incidenti” samo nizali. Vlasti su krenule ozbiljnije razmatrati mogućnost da od Njemačke traže naknadu štete iz Drugog svjetskog rata i iako još nisu donijele konačnu odluku o tome, već neko vrijeme preko medija koji su im odani, među kojima je i državna televizija (TVP), vrše (pored očigledne antiruske) žestoku antinjemačku kampanju.

Pred godišnjicu Varšavskog ustanka, 1. augusta, u glavnom su poljskom gradu oblijepljeni plakati koji pozivaju Nijemce da plate reparacije, a cijelom su se folkloru pridružili i navijači Legije iz Varšave koji su na utakmici protiv kazahstanske Astane izvjesili golemi transparent kojim su poručili: “Tijekom Varšavskog ustanka Nijemci su ubili 160.000 ljudi. Tisuće njih bili su djeca” i pripadajućom mu ilustracijom koja prikazuje njemačkog vojnika koji drži pištolj na glavi djeteta. U sezoni kiselih krastavaca, napadi na Njemačku postali su učestali u vijestima državne televizije. U tom je tonu obilježen 1. septembar, 78. godišnjica početka Drugog svjetskog rata i napada Njemačke na Poljsku, a direktor informativnog programa TVP-a svojim je novinarima dao uputu da na svakom snimljenom materijalu koji se tiče početka rata “govore o Nijemcima, a ne o hitlerovcima ili nacistima”.

Riskantna pregovaračka pozicija

Neki su komentatori, možda naivno, istaknuli da je za PiS, stranku koja je trenutno na vlasti, u ovom trenutku dobro da pokaže kako i Nijemci Poljacima nešto duguju. Podsjetimo, vrh Europske unije već se dulje vrijeme bavio Poljskom koja od pobjede PiS-a na izborima sve češće odstupa od njenih načela i vrijednosti. Nakon niza kontroverznih poteza poput najave zaoštravanja zakona o abortusu, velikih ekoloških skandala, čistke u javnim medijima i naposljetku, pokušaja preuzimanja kontrole nad čitavim pravosudnim sustavom koji je rezultirao ogromnim višednevnim prosvjedima, ljetos je Europska komisija Poljskoj zaprijetila sankcijama. Poljska je imala mjesec dana da na to odgovori, a posljednjeg je dana roka odbacila njene kritike. Nakon toga, reagirala je i dotad veoma suzdržana njemačka kancelarka Angela Merkel: “Koliko god želim dobre odnose s Poljskom, ne možemo jednostavno držati jezik za zubima i ništa ne reći radi mira”. Govoreći na konferenciji za novinare u Berlinu, Merkel je naglasila da je vladavina prava “osnova za suradnju u okviru EU”.

Uz činjenicu da je Poljska i dalje ekonomski ovisna o njemačkoj ekonomiji i novcu iz EU fondova (prema DW: “Poljska je najveći neto primatelj europskog novca, a Njemačka ima najveći neto doprinos. Njemačka plaća oko 4 milijarde od ukupno 14 milijardi [toliko godišnje Poljska dobije] – i to je činila godinama”), situaciju će joj sve više otežavati i sada već izvjesni rascjep unutar Višegradske skupine. Čini se da Češka i Slovačka nemaju namjeru dalje prkositi Njemačkoj. Slovačka se obvezala prihvatiti dio – zasad simboličan broj – imigranata iz grčkih i talijanskih prihvatnih centara i sve se jasnije opredjeljuje za približavanje “europskoj jezgri” – Njemačkoj i Francuskoj. S obzirom na sve veću izolaciju, upitno je kakvu korist Poljska može izvući iz ove hazarderske vanjske politike frontalnog sukobljavanja s najjačom zemljom Europske unije.