politika
Makedonija
vijest

Nove metode blokiranja parlamenta

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Sam proces preuzimanja vlasti, obilježen i fizičkim nasiljem u parlamentu, dao je naslutiti da će makedonski socijaldemokrati (SDSM) imati prilično problema i u obnašanju same vlasti. Još u svibnju smo na ovom mjestu predočili sve zamke i prepreke s kojima će se SDSM u koaliciji s albanskim strankama morati suočiti u nastojanju da “oslobodi” državni aparat od desetogodišnje vladavine VMRO-DPMNE-a.

Te zamke i prepreke variraju od onih neposrednijih kadrovskih i birokratskih do onih ideoloških. Ono što ih čini politički prilično zapaljivim je prosta činjenica da bivša vladajuća stranka primjenom reformi i izglasavanjem novih zakona zapravo riskira vlastitu kriminalizaciju. Da neće šutke gledati na poteze koji im mogu odrediti političku sudbinu, pokazuje i novoosmišljena taktika blokiranja rada parlamenta. Nakon što u aprilu nisu uspjeli uz pomoć plaćenih razbijača zaustaviti formiranje vlade, VMRO-DPMNE se domislio proceduralnog mehanizma koji parlamentarna zasjedanja vodi u nedogled.

Naime, u tamošnjem Sobranju imaju 59 zastupnika od ukupno njih 120, što zapravo govori da predstavljaju jedinu, aritmetički moguću, oporbu. Da bi doskočili proceduralnom siromaštvu koje nudi pozicija jedine oporbene stranke, odlučili su osnovati deset zastupničkih klubova. Time im se otvorio prostor da na sve točke dnevnog reda mogu reagirati s deset puta više proceduralnih intervencija i maksimalno usporiti rad parlamenta, odnosno usvajanja za njih nepovoljnih zakonskih izmjena. A one se prvenstveno tiču onih u pravosudnoj sferi koji bi mogle olakšati postupke protiv stranačkog rukovodstva. Vlast trenutno nastoji pronaći rješenje za parlamentarnu opstrukciju. Ako ga i pronađu, ova opstrukcija im je dovoljan signal što ih čeka kad krenu ozbiljni politički okršaji.