politika
Bugarska
vijest

Mirni prosvjedi bugarske policije

Foto: AFP / Dimitar Dilkoff

Bugarska policija održala je, na dan Ministarstva unutarnjih poslova, nacionalni protest u Sofiji, sa zahtjevom instantnog povećanja plaća i poboljšanja radnih uvjeta. Njima su se pridružili vatrogasci i zatvorski čuvari. Prosvjed je organizirao sindikat zaposlenih u MUP-u, a nakon što su ga najavili tjednima ranije – ukoliko se do tada ne ispune njihovi zahtjevi. Na popisu problema koji su motivirali prosvjed, nalazi se i optužba da policajci moraju sami plaćati uniforme i drugu opremu. Žalili su se i na kontradiktorna pravila, drastična kršenja načela ista plaća za isti rad i potpuni nedostatak motivacije za ostanak u struci.

MUP je na zahtjeve odgovorio tako da će odmah osigurati sredstva refundacije za službenike koji su sami morali platiti uniformu i opremu, no kako će na povećanja plaće morati pričekati sljedeću godinu. Iznos refundacije za uniforme u protekle četiri godine iznosi nemalih 15 milijuna eura (30 milijuna leva).

Resorni ministar Valentin Radev bahato je odgovorio policajcima da zahtjevi za povećanja plaća dolaze i iz drugih sektora, a drugi dio odgovora koji je ostao neekspliciran može se čitati kao: ako omogućimo povećanja plaća vama, moramo udovoljiti i drugim sektorima. Praveći se blesavim, u najboljoj maniri suvremenih političara, Radev je kazao kako ne razumije “kamo sindikat smjera s ovakvim zahtjevima”.

Sindikalni otpor

Čelnik sindikata Valentin Popov hladno je odgovorio Radevu da ne prihvaća njegove argumente protiv rasta plaća, dodavši kako u rebalansu budžeta za aktualnu godinu ne leži nikakav presedan, te da su posljednjih godina minimalne ali i prosječne plaće u Bugarskoj narasle i do 50 posto, dok su one policijske porasle za svega 15 posto. Sindikat neće odustati od zahtjeva instantnog povećanja plaća, kazao je Popov, a osim toga, podebljali su svoje pozicije tražeći donošenje potpuno novog zakona o MUP-u. Ističu kako su zbog izrazito niskih plaća struke poput policijske i vatrogasne postale ugroženim zanimanjima.

Tokom prosvjeda, Radev je ipak u javnu raspravu dao prijedlog o povećanju naknada za prekovremeni rad. Logičan je to pokušaj kompromisa, jer izgubi li aktualna vlada kontrolu nad “organima reda” tko će u slučaju krize, recimo novih prosvjeda oko izglednog povećanja cijene struje, spriječiti naelektrizirane prosvjednike? Ipak, zgodno je vidjeti policiju “s druge strane barikade” dok stoje u svojim radničkim zahtjevima potpuno izjednačeni sa onima nad kojima su inače dužni vršiti nasilje u slučaju naredbe.