rad
Hrvatska
vijest

Nevolje s “Tuđmanom”

Foto: Međunarodna zračna luka Franjo Tuđman

Zrakoplov Croatia Airlinesa koji je jučer u 14h trebao poletjeti iz Zagreba prema Dubrovniku kasnio je s polijetanjem 40 minuta. Iako kašnjenja u polijetanjima i nisu pretjerano neobična stvar, u ovom slučaju je toliko kašnjenje prilično znakovito ako znamo da sam let do Dubrovnika traje nekoliko minuta dulje. No, puno je zanimljiviji razlog kašnjenja.

Jedan od putnika pojasnio je portalu televizije N1 što se zapravo dogodilo. Dok su putnici nervozno čekali polijetanje, obratio im se pilot: “Zbog manjka zemaljskog osoblja na aerodromu Zagreb ne možemo još poletjeti jer vaša prtljaga nije ukrcana i nema je tko ukrcati.” Drugim riječima, putnici su bili “taoci” koncesionara Međunarodne zračne luke Franje Tuđman koji nastoji uštedjeti na broju radnika. Ubrzo je došao odgovor uprave. Priču su potvrdili, ali su se opravdali činjenicom da je upravo u vrijeme polijetanja zrakoplova prema Dubrovniku izvanredno sletio jedan drugi zrakoplov koji su trebali opslužiti.

Isplative kazne

Navodno je, da bi stvar dobila na dramatici, taj drugi zrakoplov kasnio zbog udara groma. Čak i ako je odgovor uprave istinit to ih nimalo ne opravdava: takve izvanredne okolnosti su česta pojava u zračnim lukama i naprosto ih se mora predvidjeti brojem radnika. No, kako pokazuje i nedavan slučaj, očito je posrijedi obrazac. Prije koji tjedan zrakoplov koji je letio na istoj liniji nije mogao sletjeti u Dubrovnik zbog bure i morao se vratiti u Zagreb. No, na “Tuđmana” nije mogao sletjeti jer nije bilo kadrovskog kapaciteta da ga primi: zračna luka jednostavno nije radila. Tako da je pilot bio prisiljen produžiti za Rim.

Kako je ta zračna luka zakonski obvezna biti otvorena 24 sata, uprava “Tuđmana” je kažnjena u iznosu od 50.000kn. Tko zna, valjda im po računici ispada povoljnije plaćati povremene kazne i rušiti si reputaciju nego zaposliti dodatne radnike. I tu nema ništa čudno, takva računica nije samo njihovo pravo, već i imperativ u nastojanju da posluju s profitom. Samo što onda treba jasno i reći da se o tome u koncesijama radi, a ne o navodnom poboljšanju usluge i modernizaciji navodno zastarjelih i neučinkovitih javnih servisa.