Novi odnosi snaga u albanskom parlamentu

Foto: AFP / Gent Shkullaku
Foto: AFP / Gent Shkullaku

Napokon je, više od jednog dana nakon redovnih parlamentarnih izbora u Albaniji, izbrojano 95 posto glasova, te je kao novi stari pobjednik potvrđena Socijalistička stranka (PS) Edija Rame. Oni su ovog puta osvojili 48 posto ukupnih glasova, što im u parlamentu nosi 74 od 140 mjesta, te im za sastavljanje vlade ne trebaju koalicijski partneri. Za samostalno formiranje vlade potrebno je 71 parlamentarno mjesto. Ramini Socijalisti osvojili su prvo mjesto u 11 od 12 izbornih jedinica u Albaniji. On je predizbornu kampanju vodio s ciljem samostalnog formiranja vlade uz objašnjenja kako im je to nužno da bi mogli graditi “državu, socijalni sustav i nova radna mjesta”.

Demokratska stranka (PD) Ljuljzima Baše, najveći opozicionari, osvojili su prevagu samo u jednoj jedinici na sjeveru zemlje, a u parlamentu su im ovi izbori donijeli 43 zastupnika i 29 posto ukupnog broja glasova. Tromjesečno kampiranje Demokratske stranke na glavnom trgu u Tirani nije urodilo željenim plodom, dapače, izgubili su 7 mandata. To je izazvalo ljutnju u stranačkim strukturama, te se već počelo govoriti o nužnosti ostavke aktualnog predsjednika Baše. Pod njegovim je vodstvom PD izgubio svoje tradicionalne utvrde, a čini se ni da uklanjanje s kandidacijskih lista dugi niz godina prisutnih lica nije pomoglo boljem “imidžu” stranke. Dio kritičara smatra da je PD izgubio izbore i zbog sporazuma kojeg je Baša 18. maja potpisao s Edijem Ramom, a kojim su prestali bojkotirati izbore i dogovorili zajedničkim naporima raditi na pridruživanju Albanije EU, kao i drugim klasičnim euroatlantskim reformama. Demokrati su tada pristali sudjelovati na izborima, a zauzvrat su dobili veću ulogu u nadgledanju izbora, i 6 ministara u tehničkoj vladi (čiju su ostavku tražili neposredno prije izbora) no Državno izborno povjerenstvo javlja da na ovim izborima nije bilo većih izgreda. S obzirom na zahtjeve PD-a i konačne rezultate, sada se može reći da je tromjesečno prosvjedovanje bio faux pas. Članovi PD-a, ujedno i bivši ministri kritizirali su predsjednika smatrajući ga glavnim odgovornim za porazno loš izborni rezultat te su ga pozvali na ostavku.

Zanimljiva je i pozicija treće albanske stranke Socijalističkog pokreta za integraciju (LSI), koji su osvojili 19 mandata, odnosno 3 više nego na prethodnim izborima. Naviknuti na poziciju odlučujućeg faktora, nešto slično kao primjerice HNS u Hrvatskoj, jedina uloga u kojoj se mogu zamisliti ona je Raminih koalicijskih partnera u vladi. No, ovaj put, prvi put nakon 8 godina, oni Rami nisu potrebni, iako koalicija radi još stabilnije vlade i nužnosti provedbe brojnih euroatlantskih reformi, nije isključena. Ipak, to će ovisiti o Socijalistima. Zasad, usprkos tri mandata više nego na posljednjim izborima u LSI-iju nisu zadovoljni, a uzroke je sažeo Skender Minđozi glavni urednik portala Java, koji kako prenosi BIRN, ne očekuje da će se LSI dobro snaći u oporbi: “povećali su broj mandata ali bez ikakvih posljedica. Oni su navikli na svoju poziciju odlučujućeg faktora, smatraju to svojom organskom pozicijom. Bit će im teško naviknut se na opozicijsku funkciju.” Baš kao i HNS u Hrvatskoj, i LSI je izrazito poznat po korupciji, a za to su ih optuživali i Edi Rama i Ljuljzim Baša.