politika
Bugarska
vijest

Škart-roba i u bugarskim supermarketima

Foto: Wikipedia

O kvaliteti prehrambenih proizvoda na istočnoeuropskom tržištu donedavno se raspravljalo tek unutar potrošačkih zajednica, većinom kad bi se pojavila i proširila sumnja o drugačijem sastavu kakvog poznatog brendiranog proizvoda. No sve je više primjera koji potvrđuju već široko prihvaćenu tvrdnju da “su dvostruki standardi činjenica” i da velike kompanije svoje škart-proizvode šalju u zemlje srednje i jugoistočne Europe. Najrecentniji primjer dolazi iz Bugarske.

Bugarsko ministarstvo poljoprivrede iznijelo je rezultate laboratorijskih testova koji su otkrili nepodudarnost sastojaka u sedam od trideset jednog identično brendiranog prehrambenog proizvoda koji se prodaje na bugarskom tržištu i u Austriji i Njemačkoj. Iako nije objavljeno o kojim točno brendovima je riječ, saznajemo da se radi o mesnim i mliječnim proizvodima, dječjoj hrani, čokoladi i sokovima, dakle, robi široke potrošnje. Uz to, za 16 proizvoda ustvrdilo se da se u Bugarskoj prodaju po višim cijenama nego u ostatku Europske unije.

“Neka jedu slatkiše”

Osvrnemo li se na to kojoj grupi pripadaju sporni proizvodi, vidjet ćemo da ih u svojim košaricama najčešće imaju najugroženije skupine – roditelji s djecom te oni koji se nisu prilagodili novom društvenom idealu pravilne prehrane, a to su – siromašni. Njih se za takav “nemar” nagrađuje dodatnom količinom šećera i glukozno-fruktoznog sirupa.

I dok su međunarodne tvrtke prehrambene industrije pokušale razlike u sastavu prehrambenih proizvoda objasniti drugačijim regionalnim receptima ili preferencijama u okusu, vlade država poput Slovačke, Češke, Mađarske, a kojima će se i Bugarska pridružiti, na taj problem gledaju puno ozbiljnije pa su se obratile najvišim europskim institucijama i najavile obračun s tim dvostrukim mjerilima. Po svemu sudeći, one su već odavno okusile “Europu dvaju brzina”.