politika
Makedonija
vijest

Ispražnjene škrinje

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Novog makedonskog premijera Zorana Zaeva dočekalo je neugodno iznenađenje kad je po stupanju na vlast dobio uvid u financijsko stanje države i shvatio da u proračunu umjesto 130 milijuna eura postoji samo 6 milijuna. Kako je kazao u intervjuu za Makedonsku radioteleviziju (MRT) osim praznog proračuna, Nikola Gruevski ostavio je iza sebe i neprijavljeni dug u iznosu od otprilike milijardu eura.

“Javni dug prešao je prag od 50 posto BDP-a i jednim ga dijelom čine brojni nepotrebni troškovi. Skriveni dug veći je od jedne milijarde eura” kazao je Zaev dodavši da se radi tek o preliminarnim izvješćima. Usprkos tome, optimističan je Zaev, nova će vlada uspjeti držati trenutne troškove pod kontrolom i osigurati sredstva za provedbu svojih planova za ekonomski oporavak Makedonije.

Izjave novog premijera revoltirale su bivšu vlast te se oglasio i VMRO-DPMNE koji je Zaeva optužio da – laže. “Istina je da je nova SDSM-ova vlada naslijedila 130 milijuna eura u proračunu, osim ako Zaev zapravo nesvjesno želi priznati da je već izgubio 124 milijuna eura” stoji u priopćenju konzervativaca. Oni također smatraju da je Zaev ugrozio kreditni rejting zemlje svojim prenapuhanim tvrdnjama o dugu, koji prema VMRO-u iznosi 45,9 posto BDP-a. VMRO je kao laž odbacio i Zaevljevu izjavu da su tražili od njega amnestiju za Nikolu Gruevskog i sve kriminalne radnje koje mu se stavljaju na teret. No, s obzirom na to da su sličnim činom pokušali kupiti njegovu lojalnost, obećavajući mu amnestiju od kriminalnih djela koje su mu sami stavili na teret, a koju je Zaev odbio, pored svega ostaloga što je VMRO napravio, ovakva ponuda zvuči i više nego realno.

Podsjetimo, u ponedjeljak je objavljeno da je gotovo potpuno izvješće makedonskog Ministarstva unutarnjih poslova u kojem je zaključeno da je VMRO-DPMNE odgovoran za upad u parlament 27. aprila te kako se nije radilo o spontanom upadu nego dobro isplaniranoj akciji.