politika
vijest

Preko Brda i Brijuna do EU?

Foto: Ured predsjednice

Da integracija jugoistočne Europe mora biti u fokusu Europske unije, te da se procesi približavanja moraju ubrzati, još su jednom tijekom proteklog vikenda poručili diplomati balkanskih zemalja sa samita Brdo-Brijuni. Zaključak je to još jedne deklaracije koju su potpisali regionalni diplomati, a koju su predstavili predsjednici Slovenije Borut Pahor, Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i Njemačke Frank-Walter Steinmeier. Zemlje regije pozvane su na suzdržavanje od “nacionalističke i zapaljive retorike” te njeno izbjegavanje u izgradnji odnosa između država i u odnosima unutar država. Umjesto toga treba poticati suradnju i dijalog, stoji u izjavi:

“Mi, lideri procesa Brdo-Brijuni, potvrđujemo da je ključna predanost ovog sastanka Brdo-Brijuni ojačati našu odgovornost za političku stabilnost i pomirenje u jugoistočnoj Europi, koja se suočava s izazovima uslijed usporavanja procesa proširenja EU i rastućim negativnim globalnim trendovima. Kako bi se postigla stabilnost, vladavina zakona mora postati prevladavajući princip u svim aspektima i diljem šireg susjedstva. Isto tako, potrebno je ojačati otvoreni dijalog, te izbjegavati nacionalističku i raspaljivu retoriku. Sloboda izbora političkih i sigurnosnih usklađivanja trebala bi ostati suvereni i neovisni izbor svake zemlje. Ponavljamo potrebu suzdržati se od bilo kakvih uplitanja u pitanja koja se tiču procesa donošenja odluka, koji su u suštini unutar domaće nadležnosti.”

Godišnji samit

Samit je zapravo plenarno godišnje zasjedanje šefova zemalja jugoistočne Europe: Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Albanije. Svi oni čine Proces Brdo-Brijuni kojeg su još 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija. Pa ipak, usprkos najboljim namjerama i diplomatskim nastojanjima, 4 godine kasnije ova inicijativa nije postala jamcem regionalne stabilnosti niti je postala relevantna za Balkan. Inicijativa nije doprinijela rješavanju graničnih sporova Hrvatske i Slovenije, niti je uspjela spriječiti pogoršavanje diplomatskih odnosa Srbije i Makedonije, nije doprinijela poboljšanju odnosa Srbije i Kosova, a pitanje je da li prestanak hrvatske blokade srpskih pregovora u poglavlju 26 ima ikakve konkretne veze s ovom inicijativom.

Njezin trenutno najveći uspjeh je činjenica da će hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i makedonski predsjednik Đorđe Ivanov otići u Beograd na službenu inauguraciju Aleksandra Vučića na funkciju predsjednika Republike Srbije koja će se održati 23. juna. Potrebno je još naglasiti da je ova inicijativa dublerica Berlinskom procesu, također diplomatskoj inicijativi za pridruživanje balkanskih zemalja EU, samo pod palicom njemačke kancelarke Angele Merkel.