politika
Makedonija
vijest

Prvi potezi Zorana Zaeva

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Nova makedonska vlada na čelu s premijerom Zoranom Zaevim mogla bi svoj mandat započeti socijalnim mjerama s ciljem olakšavanja troškova života najsiromašnijeg dijela društva. Jedna od prvih mogla bi biti povećanje minimalne plaće sa 9000 denara na 12.000 (oko 200 eura mjesečno). Ova odredba najviše pogađa široku bazu radničke klase poput radnica u tekstilnoj industriji. Prema mišljenju nekih makedonskih ekonomista, izazov za Zaeva neće predstavljati povećanje minimalca na 12.000 denara nego ono na 16.000 (240 eura) i implementacija takvih ekonomskih politika koje bi dovele do povećanja prosječne plaće na 30.000 (oko 500 eura) do 2020. godine. Prosječne plaće u Makedoniji trenutno iznose tek nekih 300 eura.

No, prije ove, čini se da će Zaev već do kraja ovog tjedna udovoljiti zahtjevima studentskih i učeničkih plenuma te ukinuti vanjsko testiranje protivljenje kojem je u plenume okupilo brojne učenike diljem zemlje. Ukidanje vanjskog testiranja nije tek taktičko podilaženje prosvjedničkoj bazi koja je zahuktala pad Gruevskog, već i prijeka potreba jer s obzirom na skori kraj školske godine, testovi trebaju početi u ponedjeljak. Stoga je nova vlada u žurbi da brzo poništi sve odredbe kojima je to određeno.

Treća brza mjera koju Zaev najavljuje je uvođenje noćne jeftinije cijene struje koja će također u nekoj mjeri olakšati pritiske na budžete kućanstava. Radi se o mjeri koja je već postojala, a njezino ukidanje 2014. godine dovelo je do prosvjeda. Iduća najavljena mjera trebala bi biti ukidanje mjesečne televizijske pretplate za najsiromašnija kućanstva. Umjesto toga, novi model financiranja javne televizije bilo bi izravno proračunsko financiranje. Ova mjera uštedjela bi kućanstvima oko 40 do 50 eura na godišnjoj razini, no kasnije će se vjerojatno pokazati problematičnom zbog zadržavanja kontrole nad javnom televizijom u rukama vlade. S druge strane, porezno financiranje medija ili ono putem pretplate olakšava stisak vlasti nad njima upravo zbog stabilnog financiranja.

Nova vlada

Podsjetimo, nova vlada Zorana Zaeva trebala bi imati 25 ministarstava sastavljenih od članova SDSM-a, DUI-ja, Saveza za Albance itd. Očekuje se da će parlament vladu potvrditi do kraja ovog tjedna. SDSM koji ima 49 od ukupno 120 zastupnika u parlamentu dobio je 17 ministara, DUI sa 10 zastupnika u parlamentu dobio je 6 ministara, dok je Savez za Albance koji broji 3 zastupnika dobio čak 2 ministarstva. BESA je ipak odlučila ne ući u vladu ali će je podržavati iz zastupničkih klupa. SDSM DUI i Savez zajedno kontroliraju 62 od ukupno 120 mjesta u parlamentu, a BESA im pridodaje još 5 zastupničkih glasova što čini ukupno 67 glasova pozicije.

Ispunjavanje zahtjeva koji su od 2014. do danas pokrenuli pad Gruevskog pametan je taktički potez nove vlade jer ukazuje na dvije važne političke odrednice: Zaev je svjestan da su ga na vlast doveli višegodišnji masovni socijalni prosvjedi i drugo, vjerojatnosti da će mu tokom ovog mandata ponovno trebati snažna podrška javnosti ako se misli zaista suočiti sa dubokom državom VMRO-DPMNE-a koju mu je ostavio Nikola Gruevski. Stoga bi bilo pogrešno njegove lijeve i socijalne mjere prokazati kao “populističko” podilaženje javnosti. Ne radi se ni o populizmu ni o podilaženju nego o socijaldemokraciji.