društvo
Bugarska
vijest

Geta za izbjeglice

Foto: AFP / Nikolaj Dojčinov / Izbjeglice

Bugarska Državna agencija za izbjeglice dala je u javnu raspravu prijedlog za uvođenje “zadanih područja kretanja” za tražitelje azila. Prema tom prijedlogu, postojale bi 4 zone kretanja za izbjeglice kojima ne bi bilo dopušteno kretati se izvan područja registracije sve do završetka obrade molbe za azil. U doglednoj budućnosti također se predviđa i otvaranje centara zatvorenog tipa za tražitelje azila koji više od dva put pređu granice zadanih područja kretanja. Iz agencije koja je formulirala prijedlog kažu da je cilj ovakve mjere “poboljšati administrativnu kontrolu nad izbjeglicama u periodu dok traje procedura uspostave međunarodne zaštite”.

Prijedlogom je predviđeno da izbjeglice unutar zadanih zona kretanja imaju osigurano obrazovanje, zdravstveni sustav, tržište rada i socijalne usluge. Drugim riječima, geto.

Ovo je drugi u nizu regresivnih političkih poteza u istom nizu. Prvi je bio promjena Zakona o azilu i izbjeglicama u decembru 2016. godine kada je postrožen odnos države prema izbjeglicama otvaranjem zatvorenih centara za tražitelje azila “koji se pokušavaju sakriti od službenih instanci”, piše BIRN. Prije te promjene, bilo je moguće u detenciji zadržati samo nedokumentirane migrante kojima prijeti neposredna deportacija. Organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava smatraju ove mjere njihovim kršenjem, usprkos tome što direktive Europske unije dopuštaju ovakve mjere.

Izbjeglicama se ne smije nametati izolacija, već im treba omogućiti kontakt sa svojim kulturnim krugom ali i sa bugarskim društvom. Ova mjera također onemogućava izbjeglicama traženje posla jer prijedlog zakona ne predviđa pomicanje zadanih zona kretanja ili preseljenje izbjeglice u centar bliže mjestu rada.

Podsjetimo, i u Hrvatskoj postoji zatvoreni centar Ježevo gdje tražitelji azila koji su uhvaćeni u ilegalnom prelasku granice (i sl.) moraju boraviti do okončanja procedure traženja azila. Osim zatvorenog Ježeva u Hrvatskoj postoje otvoreni centri u Kutini i Porinu, a osnovani su u sklopu politika osiguravanja istočnih granica Europske unije koje ona provodi prebacivanjem teških pitanja na susjedne zemlje. Tako je jedan od preduvjeta ulaska u EU za Hrvatsku bilo otvaranje prihvatnih centara za izbjeglice  kao i strance zatečene u nezakonitom prelasku granice, boravku ili tranzitu.