rad
Hrvatska
vijest

Seka i braco u štrajku

Foto: Zvečevo

U Tvornici radosti i slasti, kako glasi reklamni slogan požeške tvornice Zvečevo, jutros je započeo štrajk. Razlog štrajku, kako javlja HRT, neisplata je plaća. Naime, plaću za ožujak dobilo je 212 radnika i radnica, dok je njih 69 još na čekanju. Nakon što proces mirenja nije rezultirao uspjehom, jutros je započeo štrajk. Radnici su došli na posao, ali ne rade, traže da se svima isplate zaostale plaće za ožujak i čekaju obraćanje uprave.

U međuvremenu su se iz uprave Zvečeva obratili javnosti (a valjda i radnicima) medijskim priopćenjem. Tamo se navodi da je tvrtka u blokadi od početka travnja i da su razlog tome “novonastale situacije u poslovnom okruženju u Hrvatskoj i regiji”. Drugim riječima, uprava za financijske probleme i neisplatu plaća izravno optužuje Agrokor. Koliko točno Agrokor duguje Zvečevu i koliko bi eventulna naplata tog duga sanirala situaciju, tek treba vidjeti, ali neosporno je da se radi o početku domino efekta, odnosno prelijevanja krize na dobavljače.

Također, iz uprave su poručili da rade na financijskom restrukturiranju i da im u tome podršku pruža Vlada u sklopu “projekta” zaustavljanja iseljavanja iz Slavonije. Također, poručuju zainteresiranoj javnosti i dionicima da se stvar mora sagledavati šire od izoliranog slučaja Zvečeva jer “nažalost, Zvečevo je samo jedna u nizu tvrtki koja evidentno trpi posljedice stanja na domaćem tržištu i tržištu regije”. To je sigurno korisna poruka za analitičare, ali radnici jednostavno nemaju tu privilegiju da gledaju šire od svog novčanika i štrajkačke solidarnosti.