politika
BiH
vijest

Srbovanjem protiv opozicije

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Neobičnom pres-konferencijom u nedjelju ujutro, opozicija u Republici Srpskoj je objavila svoju namjeru da sruši vladu tog bosanskohercegovačkog entiteta. Rušenje bi se trebalo odviti kroz izglasavanje nepovjerenja u Skupštini, a razlozi su – prema objašnjenju predstavnika opozicije – toliko brojni da se ne mogu sažeti u jednu presicu, već su odštampani na dvjestotinjak stranica jedne skripte. Među brojnim negativnim ekonomskim pokazateljima ističu se i neke bombastične tvrdnje, poput one da je prirodni priraštaj u entitetu zbog aktualne vlade pao 35%. Puno uvjerljiviji su međutim podaci opozicije o sistemskoj korupciji u entitetskoj vlasti, koja uključuje i kupnju opozicijskih poslanika, a kojom se vladajuća koalicija održala na vlasti nakon izbora 2014. godine.

Nedjeljni termin za najavu političkih aktivnosti nije odabran slučajno: radi se o godišnjici velikih opozicijskih protesta održanih u Banja Luci prošle godine, što sugerira kako masovna okupljanja ni ove godine – kako se to obično kaže – “nisu isključena”. No prošlogodišnji protesti nisu odjeknuli kako se opozicija nadala, djelomično i zato što je vlast u isto vrijeme organizirala kontramiting. Kako se izglasavanje nepovjerenja vladi u Skupštini u ovom trenutku čini malo vjerojatnim, a protesti su se pokazali riskantnom strategijom, čini se kako opozicija i nema puno opcija. Njihova odluka da vlast pod kontrolom Milorada Dodika napadaju “tehnokratskim” prigovorima već je pokazala svoja ograničenja. Entitetski predsjednik je odgovorio svojim standardnim oružjem: najavom referenduma.

Naravno, to ne znači da će se referendum i dogoditi (predsjednik je rekao da on može biti “i 2018. i 2028.”), ali pokazuje da Dodik i dalje namjerava igrati na kartu srpstva. A nacionalistička opozicija, koju je prije 20 godina uz američku pomoć rušio “umjerenjak” Dodik, po tom je pitanju iznenađujuće slaba. To pokazuje i nedavni incident u kojem je Dragan Mektić – član Srpske demokratske stranke (SDS) koja je opozicijska u entitetu, ali na vlasti na državnom nivou – čekajući početak sjednice stranačkog predsjedništva ispričao vic o Karadžiću i Mladiću. Burne reakcije koje je izazvalo ovo “nepoštovanje” prema dvojici utemeljitelja i njegove stranke i entiteta daju naslutiti da bi nacionalizam i na izborima sljedeće godine mogao prikriti sve ostale probleme.