politika
Kosovo
vijest

Kosovski ringišpil vlasti i opozicije

Foto: AFP / Armend Nimani

Dogovorom predsjedništva parlamenta, sutrašnji dan je predviđen za izglasavanje nepovjerenja vladi Kosova. Do te odluke je došlo nakon što je opozicija uspjela sakupiti potrebnih 40 potpisa kojima se zahtijeva glasanje o vladi koju su nazvali “neodgovornom”. “Stanje nije dobro i mi i građani smo nezadovoljni”, složio se u općim frazama čak i predsjednik parlamenta iz redova vladajuće većine Kadri Veseli. No ujedno najavio i kako ova inicijativa, koju pokreću “oni koji su blokirali rad parlamenta”, nema nikakvu šansu da prođe. Doista, inicijativa opozicije je osuđena na propast i u tom je smislu riječ samo o standardnom parlamentarnom folkloru. No iza birokratskih procedura i nedefiniranih zahtjeva kriju se stari sukobi koje ovom prilikom nitko ne spominje.

Protekle tri godine, koliko traje vlada koalicije dviju najvećih albanskih i jedine srpske stranke, opozicija pokušava iskoristiti svaku priliku da oslabi ovaj savez. Za to je jednako koristila socijalnu demagogiju – ispravno kritizirajući katastrofalnu situaciju u zemlji, ali ne nudeći jasna rješenja – kao i etnički šovinizam. Naime, dvije vodeće albanske stranke izmjenjuju se na vlasti od uspostave institucija Kosova 2001. godine, pa se smatraju najodgovornijima za pogrešne razvojne poteze. Činjenica da su u svoju koaliciju primile i Srpsku listu, koja je u bliskim odnosima s vlastima u Beogradu, bila je pak opoziciji prilika za optužbe da je vlada izdala nacionalne interese. Cijelo vrijeme, politički život u zemlji je blokiran dvama pitanjima: uspostavom Zajednice srpskih opština i razgraničenjem s Crnom Gorom.

Obje stvari su zahtjevi koje je Europska unija postavila pred Kosovo kako bi nastavila svoje procese “europeizacije zemlje”. Iako u debeloj manjini, opozicija je blokirala izglasavanje tih zakona nasilnim prekidima parlamentarnih sjednica, opravdavajući svoje poteze potrebom sprječavanja “prodaje zemlje Srbima i Crnogorcima”. Zbog prijetnji novim prekidima, ponovno je odgođeno glasanje o razgraničenju koje se trebalo održati jučer. Kako je objavljeno, nakon “konzultacije” s ambasadom SAD-a, zaključeno je da će se glasanje o granici s Crnom Gorom održati nakon glasanja o povjerenju vladi, kada vladajući očekuju da će njihova većina biti uvjerljivo potvrđena. Pomicanje međutim nije smelo opoziciju koja i za srijedu najavljuje blokadu, a možda čak i prosvjede na ulici.

I dok se opozicija i vlast vrte u krug oko parlamentarnih procedura i blokiranja istih, čini se da je jedino oko čega se slažu i oni i javnost to da “situacija nije dobra”.