politika
Hrvatska
vijest

Izglasavanje (ne)povjerenja Agrokoru, Crkvi i UDBA-i

Foto: AFP

Kao što se moglo i očekivati, jutrošnja zbivanja u hrvatskom parlamentu obilježili su proceduralni prijepori oko dnevnog reda. Klub zastupnika HDZ-a zahtijevao je da se odmah raspravi o povjerenju predsjedniku Sabora Boži Petrovu, čelniku MOST-a, s obzirom na to da su zahtjev podnijeli na osnovi većine od 79 zastupnika. Većinu su im omogućile liberalne stranke – HNS i IDS. Božo Petrov je takav scenarij, naravno, nastojao izbjeći i u tome uspio. Točka o njemu doć će na dnevni red nakon izglasavanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću koje je potaknuo SDP i koje je zapravo iniciralo raspad vladajuće koalicije.

Trenutno se u prilično opustjelom Saboru raspravlja o arhivskoj građi. Riječ o još jednoj u nizu inicijativa MOST-a kojima se improvizirano i selektivno otvaraju određena politička i društvena pitanja kako bi si osnažili političku reputaciju “moralne vertikale” u stranačkom životu. Čak su i na jutrošnjoj sjednici prednost te točke dnevnog reda u kontekstu raspada vlade argumentirali time da će otvaranje arhiva otkriti tajne iz Saveza komunista putem kojih će se navodno razriješiti i kriminal u Agrokoru. No, politički diletantizam MOST-a ne amnestira ni HDZ, a ni oporbu, od političke dezorijentacije.

Predizborna kampanja

Nakon usvojenog dnevnog reda, sitnih stranačkih kalkulacija, mišljenja ustavnih i pravnih stručnjaka i medijskih rafala, samo u jedno možemo biti gotovo sigurni: Hrvatsku očekuju još jedni prijevremeni parlamentarni izbori. Slično kao i prije nepunih godinu dana, rasplet raspada vlade igrokaz je u svrhu stjecanja političkih poena, odnosno početak predizborne kampanje. Na koga će se svaliti odgovornost za krizu i destabilizaciju? Nezgodna ili olakotna okolnost, kako se kome poklopi, jest činjenica da se za nepuna tri tjedna održavaju lokalni izbori.

Prebrojavanje glasova za različita izglasavanja (ne)povjerenja i proceduralna pripetavanja oko njihovog redoslijeda predstavljaju samo izraz institucionalne borbe za stjecanje prednosti u zauzimanju pozicija oko slučaja Agrokor. Nije teško za pretpostaviti da će ta tema dominirati predizbornom kampanjom. Ako HDZ “sačuva” ministra Marića lakše će zastupati tezu da je tzv. Lex Agrokor donešen u svrhu očuvanja stabilnosti nacionalne ekonomije. U suprotnom će se MOST i oporba boriti u podjeli plijena Plenkovićeve rizične kalkulacije i nastojati se profilirati kao zaštitnici “malog čovjeka” od političke simbioze HDZ-a i Agrokora. Premda bi bilo sasvim naivno lišavati HDZ ikakve odgovornosti za ekonomsko stanje u zemlji, još je naivnije misliti da je za kolaps Agrokora presudna bila premreženost kadrova s HDZ-om. Također, teško je shvatiti kako to točno propali kapitalist poput Todorića drži premijera u šaci.

Jedina stvar koja je, pored novih izbora, izvjesna, jest da nijedna od navedenih opcija neće ponuditi ništa novo. A podudarno jalov će im biti i veliki dio analitičko-medijskog arsenala: iza HDZ-a stoji Agrokor, iza MOST-a Crkva, a iza SDP-a UDBA.