politika
vijest

Mešetarski terorizam

Foto: AFP / Patrik Stollarz

“Tako vam i treba kad primate izbjeglice”. Varijantama te rečenice obilovali su komentari čitatelja domaćih medija nakon objave vijesti da je u terorističkom napadu na poznati njemački nogometni kub Borussia Dortmund ozlijeđen jedan nogometaš. Naime, napad na osmerostrukog šampiona Njemačke izveden je 11. aprila, uoči važne utakmice četvrtfinala Lige prvaka protiv Monaca. Uz cestu u grmlju postavljena su tri “topovska udara” punjena čavlima i drugim otpadnim materijalom koja su detonirana u trenutku kada je prolazio autobus s igračima dortmundskog kluba na putu prema svojem stadionu. U incidentu je ozlijeđen igrač Marc Bartra, kojem je razbijeno staklo porezalo ruku, dok je policajac na motoru, koji je pratio autobus, kratko hospitaliziran zbog pretrpljenog šoka.

Slučaj je odmah izazvao veliku medijsku pažnju. Ne samo zbog publiciteta koji sa sobom neminovno nosi Liga prvaka, već i zbog sad već standardne hipersenzibilnosti medija na sve nasilne incidente u Zapadnoj Europi čiji počinitelji nisu poznati u prvi mah. Doista, publicitet koji je dobio napad jasno je sugerirao kako bi odgovornost za njega mogla preuzeti tzv. Islamska država (ISIL), u nadi da će dodatno pokvariti odnose između većinskih naroda i muslimanskih manjina u Europi. To je uostalom tvrdilo i pismo pažljivo ostavljeno u neposrednoj blizini eksplozije. No iako je pismo u medijima odmah proglašeno krunskim dokazom ISIL-ove odgovornosti, oprezniji su glasovi upozoravali kako je riječ o napadu koji ni po čemu ne odgovara dosadašnjim incidentima koji su bili inspirirani tom vehabijskom organizacijom.

Sumnju su dodatno pobudila dva druga priopćenja kojima su odgovornost za napad preuzeli prvo nacisti, a onda i antifašisti. Hiperinflacija terorističkih organizacija spremnih preuzeti odgovornost za ovaj relativno beznačajan incident konačno je navela na trag da su motivi sasvim drugačije prirode, no tek nakon što je policija izvela nekoliko bombastičnih uhićenja navodnih počinitelja, koji su svi naknadno pušteni. Prema jutrošnjim objavama policije, čini se izvjesnim da je stvarni počinitelj Nijemac koji je neposredno uoči incidenta intenzivno trgovao osiguranjem dionica nogometnog kluba i koji se nadao da će nakon napada pasti cijena što će mu omogućiti brzu zaradu. Počinitelji dakle nisu islamisti, već izgleda – burzovni mešetari.

Da ljudi koji se bave financijskim špekulacijama predstavljaju opasnost za narode Europe dobro se znalo i prije nego su izveli teroristički napad. No, zanimljivo, još čekamo prosvjede koji će zahtijevati “zaustavljanje mešetarenja u Europi” ili koji će predlagati da se burzovni mešetari izbace s kontinenta kojem prijete svojim prljavim rabotama.