društvo
Hrvatska
vijest

Dok Sveučilište ne profunkcionira…

Foto: Facebook / Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Posljednjih je mjeseci nekoliko studentskih i profesorskih inicijativa pokušavalo riješiti gorući problem zagrebačkog sveučilišta – kronično pomanjkanje “demokracije i legalizma”. Uz Filozofski fakultet, koji od početka akademske godine čeka da njegovo Fakultetsko vijeće počne normalno funkcionirati i da sam izabere svog dekana, prošli mjesec pobunili su se i Hrvatski studiji: studenti su vršili pritisak blokadom nastave, a profesori štrajkom. Nezadovoljstvo na HS-u skupljalo se zbog dugogodišnjeg odugovlačenja rješavanja njegovog pravnog statusa, koje je u konačnici iznjedrilo srozavanje tog fakulteta na status sveučilišnog odjela, nametanje novog voditelja studija sa strane Sveučilišta i gašenje “nepodobnog” studija filozofije ukidanjem kvota za upis u prvu godinu. Nakon što pokušaji sabotaže blokade i osporavanja legalnosti štrajka nisu uspjeli, Sveučilište je odlučilo napraviti određene ustupke. Tako je na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, održanoj 11. travnja, donesena odluka o vraćanju petnaest upisnih mjesta za studij filozofije na Hrvatskim studijima. Portal srednja.hr tog je dana proglasio pobjedu studenata, no pitanje je ima li zaista razloga za slavlje.

Na istoj sjednici nastavilo se s institucionalnim nasiljem nad Filozofskim fakultetom koje zajedno sa središnjim sveučilišnim tijelom, Senatom, provodi rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras. Unatoč nizu skandala koji joj nipošto ne idu na čast, upravu fakulteta koju je rektor imenovao mimo procedure nije jednostavno ukloniti, pogotovo jer joj Senat čuva leđa. Kako su na posljednjoj sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta izabrani novi predstavnici u Senatu koji su trebali zamijeniti Borasu lojalne kadrove, okupljanjem na parkiralištu fakulteta i rasprostiranjem ogromnog transparenta prije sjednice izrazila se podrška ovim “službeno” nepozvanim “senatorima” koji su se uputili prema rektoratu. Ondje im je dozvoljeno samo pasivno prisustvo, dok na dnevni red nije uvrštena predložena točka, koja se tiče davanja suglasnosti kandidaturi Vesne Vlahović Štetić za dekanicu Filozofskog fakulteta, jedinoj kandidatkinji čiji je program podržalo Fakultetsko vijeće.

Nastavnici Filozofskog fakulteta, nakon ponovnog zavlačenja Senata, najavili su za idući utorak referendum o stupanju u štrajk. Koje će daljnje korake poduzeti studentsko-nastavnička inicijativa s Hrvatskih studija, zasad nije poznato. Kriza zagrebačkog sveučilišta još nije riješena i potrebni su veći napori da se netom uspostavljena međufakultetska solidarnost ne oslabi samo zato što je Hrvatskim studijima učinjen sitan ustupak te će na ljeto petnaest maturanata ondje ipak upisati studij filozofije. Uz to, pogledamo li sastav šarolike antiborasovske koalicije, uvidjet ćemo da je ta solidarnost izgrađena na vrlo krhkim temeljima – obrani znanstvenog ugleda pojedinih profesora ili odsjeka te zahtjevu za “normalnim svakodnevnim funkcioniranjem fakulteta”, a da je fundamentalni problem visokog školstva – komercijalizacija i nepostojanje potpunog javnog financiranja obrazovanja – samo još jedna neuvrštena točka dnevnog reda.