politika
Hrvatska
vijest

Eksploatacija gunjanske tragedije u borbi za Zagreb

Foto: Facebook / Gunja - Bandić Milan 365

Gotovo su tri godine prošle od ogromnih poplava koje su pogodile nekoliko naselja na istoku Slavonije (dio tzv. Cvelferije), a Gunja, jedno od tih naselja, i danas ne miruje. Načelnik te općine Hrvoje Lucić, u nekoliko je navrata u medijima osumnjičio bivšu ministricu graditeljstva i prostornog uređenja te aktualnu kandidatkinju za gradonačelnicu Zagreba Anku Mrak Taritaš za nelegalne radnje prilikom obnove koja je provedena pod njenim nadzorom nakon što se voda povukla iz sela.

Sve skupa, u obnovu poplavljenog dijela Cvelferije uloženo je više od 600 milijuna kuna, a više od pola obnovljenih objekata nalazi se u Gunji. Oštećenim mještanima ponuđene su dvije opcije za obnovu njihovih domova: da se sami prihvate tog posla i dobiju naknadu od države (prema pravilu: do 70 cm vode 40.000 kn, a sve iznad toga 70.000 kn) ili da im to učine izvođači radova koje je država zadužila. Prema procjeni stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina (ING ekspert d.o.o. Zagreb) radovi na obnovi koje je izvršila država preplaćeni su jer stvarni troškovi iznose 6940 kuna po kvadratnom metru, a ne 12.750 kuna koliko je plaćalo Ministarstvo. Uz to jedna od bizarnijih nelogičnosti je ta da je u troškove za obnovu pojedinih kuća prikazana izgradnja septičke jame koja je koštala i do 60.000 kn, dakle više od iznosa koji se dobije za samostalnu obnovu.

Pitanjem radi li se o malverzacijama za koje je zaista Mrak Taritaš odgovorna dalje će se baviti Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Ipak, moment u kojem je ono postavljeno ne čini se posve slučajan. Lucić navodi da se potreba za utvrđivanjem gore navedenih nepravilnosti pojavila na zahtjev mještana Gunje, no zanimljivo je da se to dogodilo pred same lokalne izbore. Naime, Lucić je od početka prošle godine član stranke zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Dok Bandić gleda svoja posla u Zagrebu i tvrdi da nema pojma o tome što rade njegovi protukandidati, kampanje i antikampanje mu se vode offshore.

Bandićev slavonski “populizam”

U tijeku predizborne trke, gradonačelnik Bandić s popularnosti na izdisaju, poduzima brojne, prema nekima očajničke, poteze: nastavlja kopati fontane, ali s druge strane, produžuje tramvajske linije (ne i prugu), uvodi polusatne tramvajske karte po relativno povoljnoj cijeni, pokreće gradnju žičare, djeci iz zagrebačkih vrtića poklanja preobuću i sl. Strategija priklanjanja “običnim ljudima” i posezanja za socijalnim politikama koju odavno prakticira u glavnom gradu, preslikana je i na podružnice njegove stranke van Zagreba.

Bandićevo starateljstvo nad ovim dijelom Hrvatske započelo je poplavnom razdoblju, u svibnju 2014., kada su Lucić i Mrak Taritaš još bili u prijateljskim odnosima i kad su skupa obilazili poplavljena područja, a intenzivirano je nakon osnivanja i širenja njegove stranke (2015.). Bandić je redovito gunjanskim osnovnoškolcima donirao udžbenike, dijelio božićne paketiće u školi i igraonici, domaćinstvima poklanjao kućanske aparate i piliće za uzgoj. Općinska organizacija Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti u Gunji ide njegovim stopama: uvođenjem naknade za novorođenu djecu, dodjeljivanjem jednokratne naknade osobama slabijeg imovinskog statusa, preuzimanjem brige za vrtić s radionicama stranog jezika za predškolsku djecu, doniranjem udžbenika, poticanjem javnih radova, a najavljuju još i nove akcije.

Na temelju ovih recentnih primjera, vidi se koliko su u Gunji i ostalim mjestima u ovoj županiji, s visokim postotkom rizika od siromaštva i katastrofalnim demografskim padom, opcije skučene. Taj dio zemlje svoju socioekonomsku održivost može temeljiti na “milostinji” bogatijih dijelova zemlje – bilo da se radi o novcu za zbrinjavanje dubrovačkog otpada ili o mrvicama koje im pred svake izbore padnu s bogatog zagrebačkog stola.