društvo
Kosovo
vijest

Kosovska kina na udaru privatizacije

Foto: Anibar

Porazne statistike o socijalnoj situaciji na Kosovu dobro su poznate: nezaposlenost je svakako najviša na kontinentu, velik dio ljudi nema zdravstveno osiguranje, a više je stotina tisuća stanovnika samo u posljednjih par godina ilegalno prešlo granicu i potražilo privremeno zaposlenje u Zapadnoj Europi. Stoga se u dijelu kosovskih gradova društveni život organizira oko festivala koji se održavaju ljeti, kada se u zemlju vraćaju gastarbajteri i kada se o Kosovo okrzne dio bekpekerskog turizma sa Zapada. No neki od tih festivala nedavno su se našli pred ozbiljnim izazovima. Kako javljaju regionalni mediji, udruga Anibar, koja organizira festival animiranog filma u Peći na zapadu zemlje, uputila je apel za spas jedinog gradskog kina.

Uoči projekcije animiranog filma Home, koja se trebala održati u srijedu, udruga je na kinu Jusuf Gërvalla, nazvanom po ljevičarskom i nacionalističkom piscu ubijenom 1982., pronašla lokot i objavu kako se zgrada odlukom Kosovske privatizacijske agencije nalazi u procesu prodaje. S obzirom na to da je izvjesno kako novi vlasnik neće biti osobito zainteresiran da zgradu zadrži za originalnu funkciju, privatizacija prijeti i održavanju festivala. U svojem pokušaju da spasi kino, Anibar je dobio i podršku gradskih vlasti koje tvrde da je zgrada u njihovom vlasništvu i da su je na 15 godina dali na upravljanje udruzi. No, kako se ispostavilo, vlasništvo nad zgradom je u najmanju ruku nejasno, jer se ona još uvijek vodi kao imovina “organizacije udruženog rada”.

Ovo nije prvi put da je zgrada predmet imovinskog spora. Još 2004. pokušao ju je “povratiti” navodni bivši vlasnik zemljišta (kino je izgrađeno 1950-ih), no njegov zahtjev je naposljetku odbijen na sudu. Festival animiranog filma pokrenut je 2010. i uživao je potporu gradskih vlasti, s obzirom na njegov značaj za društveni život grada, no posljedice za kulturnu ponudu nisu faktor koji utječe na odluke agencije za privatizaciju. Slično se situacija prošle godine dogodila u Prizrenu, gdje je najavljena privatizacija kina Lumbardhi u kojem se održava festival dokumentarnog filma. Tamošnji planovi, koji su svojevremeno uključivali i mogućnost korištenja zemljišta za parkiralište, privremeno su zaustavljeni.

No sve dok na njih pretendira agencija za privatizaciju, kina su ugrožena, pa kampanje za njihov spas traju. “Možda su ovakve provokacije [kroz najave privatizacija] i dobra stvar”, izjavio je Ares Shporta iz Zaklade za Lumbardhi. “One ujedinjuju civilno društvo u spašavanju kina”.