politika
Srbija
vijest

Merkel sve kapira

Foto: AFP / John Macdougall

Tako bi se otprilike dao sažeti izvještaj srpskog premijera i predsjedničkog kandidata Aleksandra Vučića nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Gostujući u Dnevniku RTS-a Vučić je građanima Srbije prvo prenio pozdrave i najbolje želje kancelarke Merkel. Da bi ih zatim neizravno optužio da su puno gluplji od nje. I ne samo od nje nego od mnogih u Njemačkoj. Nakon što je spomenuo da je Merkel prilično zadovoljna ekonomskom stabilnošću Srbije, Vučić je dodao: “Očigledno da mnogi u Nemačkoj bolje razumeju šta smo uradili, nego mi u Srbiji.”

Pričao je predsjednički kandidat s kancelarkom i o famoznoj regionalnoj stabilnosti. Za razliku od one ekonomske, iz nekog razloga, Merkel nije bila do kraja upoznata sa svim izazovima regionalne stabilnosti. Ali onda joj premijer izložio “sve detalje” i kancelarka je odmah sve shvatila: “Ona vidi celinu slike, prepoznaje suštinu i jedan je od retkih lidera koji je suštinski zabrinut i zna koliko je važno da na Zapadnom Balkanu ne dođe do trzaja.” S obzirom na to da Merkel sve shvaća, jasno da je Vučić ustvrdio kako “evropski put” Srbije ovisi o Njemačkoj. Navodno se i od Nijemaca može puno naučiti i vidjeti “što je to pobjednički mentalitet”.

A što bi zapravo bio taj “pobjednički mentalitet”? Pa zapravo ono što je Vučić istaknuo kao ključno u razgovoru. Naime, kako doznajemo, cilj razgovora je bio dodatno olakšati investicije njemačkom kapitalu u Srbiji. Ne radi se, naravno, ni o kakvom pedagoškom aranžmanu, već o pripuštanju “pobjednika” evropske tržišne utakmice i na srpsko tržište. A nije ni to bilo lako jer, kako kaže Vučić, Angela Merkel “nije neko ko je sladak na rečima”. Ali, podrška je izborena. Toliko je sve teklo glatko da je kancelarku Merkel mučila strašna nedoumica: željela je da sastanak traje dulje od pola sata, a istovremeno je strašno htjela da se premijer Vučić što prije obrati građanima Srbije sa sjajnim vijestima. Na kraju se ipak odlučila za drugu opciju, stavljajući građane Srbije ispred svojih interesa.