politika
BiH
vijest

Nasukana revizija

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Kao što smo i najavili prije nekoliko dana, zahtjev za revizijom presude koji je BiH podnijela Međunarodnom sudu pravde u Haagu zapeo je na prvom koraku. Radi se o presudi po tužbi koju je BiH podnijela protiv Srbije (ishodišno SR Jugoslavije) za genocid. Sud je 2007. utvrdio kako kako Srbija nije odgovorna za provođenje i poticanje genocida na području BiH. Genocid je priznat jedino za područje Srebrenice, a u presudi stoji da je Srbija tek prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da genocid spriječi, kao što nije ni predala optužene Haškom tribunalu.

Desetogodišnji rok za reviziju presude isticao je u februaru ove godine. Međutim, nikakve pravne pripreme u smislu podnošenja novih dokaza nisu napravljene i zahtjev je podnešen isključivo zato jer Bakir Izetbegović nije imao drugog izbora kao politički (dinastijski) predstavnik bošnjačkog naroda. Već je ta sama situacija u kojoj preostali članovi predsjedništva, srpski i hrvatski, odbacuju podnošenje zahtjeva, bila dovoljan jamac pravne neodrživosti procedure, da o političkoj ili moralnoj dimenziji i ne govorimo. No, kako se vidi iz jučer prispjelog odgovora iz Haaga, proceduralna šlampavost pri podnošenju zahtjeva bila je ipak s onu stranu očekivanog. Zapravo, čak se i ne može govoriti o šlampavosti koliko o svjesnom srljanju u sramoćenje.

Naime, Bakir Izetbegović je nastojao izbjeći proceduralnu uvjetovanost po kojoj odluka o pokretanju revizije mora proći Predsjedništvo BiH. Znajući da neće dobiti podršku od Mladena Ivanića i Dragana Čovića, Izetbegović je legitimnost revizije i zaobilaženje državnih institucija objasnio time da Sakib Softić, agent BiH pred Haškim sudom, i dalje ima legitimitet da samostalno pokreće zahtjev bez blagoslova predsjedništva. Ionako sporan pravni trik iz Haaga su sasjekli predočivši detalj koji su u “političkom Sarajevu” svakako morali znati: Softić je još u maju 2016. uputio dopis Sudu s pitanjem je li još važi njegova “licenca” u slučaju revizije presude protiv Srbije, na što su mu iz Haaga odgovorili da ne važi i da mora dobiti novu suglasnost Predsjedništva BiH.

Dakle, zahtjev za reviziju presude je predan iako se znalo da će biti osporen na prvom koraku. Mladen Ivanić, predstavnik Srba u Predsjedništvu, ustvrdio je kako odluka Suda predstavlja “pobjedu dejtonske BiH”. Bez obzira na svu degutantnost Ivanićeva slavodobitnog cinizma i zanemarivanje onih o kojima se ishodišno radi – žrtava, on je ipak u pravu: cijeli ovaj igrokaz iznova je pokazao krajnju mizeriju bh. politike po dejtonski skrojenim pravilima.