politika
Kosovo Srbija
vijest

Muke generala bez vojske

Foto: AFP / Armend Nimani

Red halabučenja u regionalnim medijima, pa red pregovaranja za briselskim stolovima. Tako se ukratko mogu opisati odnosi između Srbije i Kosova od kad su te dvije zemlje počele komunicirati prije nekoliko godina. Kada je prekjučer kosovski predsjednik Hashim Thaçi najavio da će Kosovske sigurnosne snage pretvoriti u “Vojsku Kosova”, svi smo već zaboravili i na šareni voz koji je u januaru “skoro izazvao rat” i zid u Mitrovici gdje je u februaru “rat jedva izbjegnut”. Još smo brže zaboravili da su se predstavnici dviju vlada u međuvremenu srdačno rukovali pred predstavnicima Europske Unije kao da za ratove kojima su prijetili nikada nisu ni čuli.

Dolaskom marta, došao je i red za još jednu predstavu u kojoj bi besmislena simbolična gesta trebala biti pretvorena u prvorazrednu nacionalnu krizu, i to s obje strane Ibra. Dakle, Thaçi je u parlament poslao prijedlog zakona kojim bi postojeća služba, koja je vojska u svemu osim u imenu, bila preimenovana tek toliko da bi isprovocirala reakciju službenog Beograda. Jer tom preimenovanju su se dosad osim sjevernog susjeda najviše protivili predstavnici Srba u kosovskom parlamentu. Ovo će biti prilika da se njima još jednom ubode prst u oko, a kosovski Albanci paralelno mobiliziraju oko svojeg predsjednika koji se postavlja kao zaštitnik interesa svoje etničke grupe, umjesto svoje službeno multietničke države.

Ako neće NATO Thaçiju…

Da je ta provokacija uspješno izazvala histerične reakcije u Srbiji ne treba posebno napominjati. No zanimljiv detalj predstavlja činjenica da je ova promjena u nazivu koja se predstavlja kao “osnivanje vojske” opravdana željom da se Kosovo učlani u NATO. “Kosovo ne može u NATO bez vojske”, ustvrdio je Thaçi prilikom svojeg najnovijeg igrokaza. Još je zanimljivije da je Srbija, koja službeni ne želi biti članica NATO-a, upravo od tog vojnog saveza zatražila podršku i zaštitu, koju je i dobila. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg otvoreno se usprotivio planu i tako definitivno potvrdio najave medija da Thaçi za svoj plan neće dobiti potporu nikoga.

Nije pomogao ni pokušaj kosovskog predsjednika da svoju želju opravda obranom NATO-a od ruskih manevara u Srbiji. Naposljetku, on i dalje inzistira da je sve to dio plana da Kosovo uđe u NATO, čak i ako se taj savez tome protivi. U cijeloj panici, nikome izgleda nije palo na pamet da je i bez kosovskog službenog ulaska NATO već odavno ušao na Kosovu. Dapače, njegov KFOR još uvijek zadržava veće ovlasti od onih koje imaju Kosovske sigurnosne snage i to se sasvim sigurno neće promijeniti, bez obzira na to kako Thaçi nazvao svoju vojsku.