politika
Hrvatska
vijest

Mutava Deklaracija u ime sitne trgovine

Foto: Facebook (Davor Bernardić)

Nakon gubitka “već dobivenih” jesenskih izvanrednih parlamentarnih izbora, Socijaldemokratska partija (SDP) našla se u priličnom programskom i kadrovskom rasulu. Nije to rasulo ništa novo, samo je gubitkom izbora i odlaskom dugogodišnjeg šefa Zorana Milanovića postalo bolno razvidno. Tome svjedoči i brutalni pad anketnog rejtinga u posljednjih nekoliko mjeseci. No, politički izazovi ne čekaju, za dva mjeseca su na repertoaru lokalni izbori, a situacija nimalo ne obećava.

Osim poslovično povoljne situacije u Rijeci, osvajanje vlasti u većini ostalih značajnijih gradova vrlo je upitno. Ipak, najveći problem predstavlja Zagreb. Naime, dugogodišnji koalicijski partner SDP-a, Hrvatska narodna stranka (HNS), iznjedrila je ozbiljnu kandidatkinju za gradonačelnicu: bivšu ministricu graditeljstva i prostornog uređenja Anku Mrak-Taritaš. S obzirom na to da u SDP-u nemaju nikoga na raspolaganju za rušenje Milana Bandića, jedina suvisla opcija jest podrška Mrak-Taritaš. No, HNS-u, minornoj i mizernoj stranci koja svoju opstojnost duguje koalicijskom krpanju i maloj bazi na sjeverozapadu zemlje, rejting njihove kandidatkinje predstavlja jaku polugu za pregovore s SDP-om.

Bernardićev domet

U tom kontekstu medijskog “cimanja” između HNS-a i SDP-a, potonji će danas lansirati platformu za lokalne izbore. Pored SDP-a, platformu sačinjava nekoliko manjih stranaka, od potpuno pogubljene Hrvatske seljačke stranke do imaginarne stranke bivšeg predsjednika država Ive Josipovića. Promociju platforme prati objava Deklaracije o dobrom društvu. Deklaracija je, kako joj i samo ime sugerira, mutava i bezlična. Manje-više se sastoji od stereotipnih lijepih želja iz udžbenika političke pristojnosti. A ni razna proturječja joj nisu strana: istovremeno zaziva i briselske strukturne reforme i socijalnu državu; štiti prava radnika i potiče poduzetnike…

Također, Deklaracija nema ni formalnu težinu političkog dokumenta jer nije prošla kroz tijela stranke, već se navodno radi o samostalnoj inicijativi predsjednika SDP-a Davora Bernardića. Kakav predsjednik, takva deklaracija. Bernardićevo vođenje SDP-a proteklih mjeseci ostavlja dojam nekoga tko svako jutro iznova uči političku abecedu: ispražnjen od bilo kakvog političkog sadržaja, a bez kapaciteta da bude okorjeli cinik i pragmatik. Svaki pokušaj promoviranja određenih “socijaldemokratskih” vrijednosti iz njegovih usta zvuči kao učenički pokušaj prisjećanja gradiva iz prvog polugodišta na kraju školske godine. Ali zato kad odustane od prisjećanja nečega što nikad nije ni znao, onda komotno lupeta. Tako je jučerašnju odluku da Zorana Milanovića u Saboru zamijeni Alen Prelec, a ne dvije kandidatkinje koje su bile ispred njega na listi, objasnio činjenicom da je ovaj “branitelj i otac troje djece”.

Ta izjava i ovaj “deklaracijski” pritisak na HNS otprilike sažimaju politički domet Davora Bernardića. A ima nešto i povijesne pravde u tome da mu politički opstanak ovisi o sitnoj trgovini s HNS-om.