politika
vijest

Financijski “antifašizam”

Foto: AFP / Daniel Roland

I dok se na široko shvaćenoj ljevici, diljem Europe, vode užarene rasprave o prikladnim metodama otpora rastu radikalne desnice, financijski krugovi također nastoje doskočiti rizicima i opasnostima: kao da svjedočimo formiranju svojevrsnog investitorskog “narodnog fronta”. Takav bi se zaključak dao izvesti iz riječi stanovitog Patricka O’Donnella iz Aberdeen Asset Managementa koje prenosi Financial Times: “Ljudi su oprezniji i pomno prate situaciju u Francuskoj. Krivo su protumačili Brexit, krivo su shvatili Trumpa. Ne žele krivo razumjeti još jedan politički rizik.”

Politički rizik je, naravno, predsjednička kandidatura Marine Le Pen. Premda po trenutnim anketama Le Pen gubi u drugom krugu, bilo da joj protukandidat bude centristička nada Emmanuel Macron ili Francois Fillon, i dalje je izgledna pobjednica prvog kruga sa stabilnim rastom popularnosti. U čemu se sastoj taj rizik? Poslužimo li se žargonom s burza: u političkoj volatilnosti. Naime, Le Pen je najavila da će u slučaju pobjede na izborima izvesti Francusku iz eurozone. Za razliku od Brexita i Trumpa, financijski krugovi su navodno spremni za ovaj izazov.

Rješenje glasi: njemačke kratkoročne državne obveznice. Iako odavno figuriraju kao sigurno utočište, ovaj su tjedan prinosi na njih dostigli rekordno niske razine. Dakle, prinos na dvogodišnju njemačku obveznicu pao je na -0.92%. Već duže vrijeme se njemačke kratkoročne obveznice nalaze u području negativnih kamatnih stopa, dijelom i zbog otkupa državnih obveznica od strane Europske centralne banke, no politički vjetrovi iz Francuske vrše dodatni pritisak. Ipak, nakon što je jučer potencijalni nezavisni kandidat Francois Bayrou izašao iz utrke i podršku dao Macronu, prinosi su ponešto narasli.

Bit će prilično zanimljivo narednih mjeseci pratiti korelaciju između izbornih anketa u Francuskoj i kretanja prinosa na njemačke državne obveznice. Pogotovo s obzirom na politiku investitorskog “narodnog fronta”: protiv fašizma i negativnim prinosima.