društvo
Srbija
vijest

Slučaj Mali: osobno je političko

Foto: Occrp.org / Beogradski gradonačelnik Siniša Mali

Rijetko u medijima svjedočimo ovako eklatantnim primjerima potvrde feminističke devize “osobno je političko” kakav je raspad braka i privatnog života beogradskog gradonačelnika Siniše Maloga i kontroverznog začetnika urbanističkog redizajna Beograda. Njegova je bivša supruga početkom ovoga tjedna izišla u javnost s nizom inkriminirajućih indicija kojima ga optužuje za korupciju. Indicija naime, kako piše kredibilan KRIK, mreža za istraživanje kriminala i korupcije, ima previše i tek ih treba razmrsiti u konzistentne dokaze i optužnice.

Dok se mediji, začuđujuće pošteno i zasad bez pretjeranog senzacionalizma (tj. nezainteresirano), bave sadržajem iznesenih optužbi, posebno onom u kojem bivša supruga beogradskog gradonačelnika tereti za noćna rušenja u Savamali koja su potresla javnost glavnog grada Srbije, ne može se ne primijetiti gorak dojam iznošenja privatnog prljavog veša u javnosti. Lako je u ovom slučaju postaviti stvari stereotipno i binarno (razdvajanjem osobnog i političkog) te osuditi bivšu gospođu Mali za nelojalnost ili je šovinistički portretirati kao frustriranu odbačenu ženu (jer “ipak” je sudskim procesom Siniša Mali dobio djecu) protiv koje je bivši suprug podnio tužbu za lažno prijavljivanje obiteljskog nasilja, pa se ona, kao posljednjem utočištu u potrazi za zaštitom, obratila medijima da budu njezin glas u javnosti.

I o tome se zapravo i radi. Strukturno rodno nepošteno postavljeni društveni odnosi kristalno su jasni na ovom primjeru. S jedne strane vage imamo Golijata (beogradskog gradonačelnika) javnu ličnost, ekonomski i pravno izrazito snažnog i moćnog političara. A s druge strane Davida, Mariju Mali, domaćicu, s čini se, lažnim zaposlenjem, bez upečatljive karijere i funkcije u javnom životu Srbije. Posvećenu odgoju troje djece, ali s važnom ulogom prikrivača koruptivnih djelatnosti svoga supruga (radi čega će vjerojatno i sama zaraditi kaznenu prijavu), koji pritom niti ne pokušava skriti svoju društvenu, pravnu i ekonomsku moć nad njom, čak ni onda kad ih planira zloupotrijebiti protiv žene koja je majka njegove djece.

Sreća u nesreći sastoji se i u tome što tabloidi zasad ignoriraju ovu priču, pa su se i srpska javnost i zainteresirani mediji, fokusirali na bitno: gradonačelnikove koruptivne radnje, a ne na iznošenje prljavog veša u javnosti. Javna funkcija medija u ovom je slučaju ispunjena: strukturni disbalans rodnih odnosa nastoji se ispraviti davanjem prostora potlačenoj strani, ženi, koju ne štite ni pravni sustav ni zajednica. Sreća u nesreći Marije Mali pritom je i činjenica da je bila supruga jednog političara, te time zanimljiva medijima, dok isto oruđe ne stoji na raspolaganju brojnim domaćicama ekonomski zavisnima o svojim javnosti nepoznatim supružnicima. Za žene, osobno je dakle zaista uvijek političko, čak i kad se radi o nečem toliko privatnom kao što je ljubav.