politika
Hrvatska
vijest

Birokracija u službi investitora

Foto: AFP / Elvis Barukčić

Premda je sudskim presudama zasad obustavljen projekt izgradnje golf terena na Srđu, čini se da u Dubrovniku ne manjka sumnjivih pogodovanja stranom kapitalu. Ovaj put, izgleda, pod nadzorom iz Zagreba. Naime, prije godinu dana dubrovačka je Lučka uprava potpisala predugovor s tursko-francuskim konzorcijem DICPI o izgradnji putničkog terminalna u gruškoj luci i četrdesetogodišnjoj koncesiji. Navedeni konzorcij čine turski Global Ports Holding i francuski Bouygues Batiment International S.A., inače koncesijski miljenik hrvatskih vlada: Zračna luka Dubrovnik i Istarski ipsilon su u njegovim rukama, a država jamči nadoknade ako broj putnika i automobila ne bude dovoljan za poželjnu profitnu stopu.

No, u priči oko putničkog terminala u Dubrovniku došlo je do problema. Kako u prikazu slučaja donosi Slobodna Dalmacija, sve se zakompliciralo prošle godine u sedmom mjesecu kada je tadašnje Upravno vijeće Lučke uprave raskinulo predugovor s DICPI-jem zbog kašnjenja s potpisivanjem ugovora. Navodno, jer nisu imali zgotovljenu financijsku konstrukciju. Investitor se žali na odluku Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture koje žalbu prihvaća. I ne samo to, Ministarstvo smjenjuje Upravno vijeće i postavlja nove ljude koji se, prema svemu sudeći, nalaze pod njihovom kontrolom. Također, osoba koja je 2015. iz neobjašnjenih razloga donijela odluku o neproduljenju koncesije Luci Dubrovnik i raspisala novi natječaj, Nina Perko, šefica je Sektora za upravljanje pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom u Ministarstvo koje je nadležno za spor.

Važno je istaknuti pogodnosti koje se očito pripremaju za investitore. Izgradnja putničkog terminala i popratnih objekata zapravo je tek kozmetički zahvat u odnosu na cjelokupnu lučku infrastrukturu izgrađenu javnim novcem. Koncesijska naknada iznosi samo 66.000 eura godišnje, a očekivani godišnji prihod iznosi desetak milijuna eura. Uz to, ugovor bi trebao sadržavati tajne anekse i državna jamstva. Novo Upravno vijeće ima rok do 16.2. da podnese žalbu na odluku Ministarstva o poništenju raskida predugovora s DICPI-jem. S obzirom na sastav Vijeća i sve navedeno, to je vrlo teško za očekivati. Valja naglasiti da podršku koncesiji ne daje samo HDZ na državnom nivou, već po dobrom starom običaju i trenutni gradonačelnik iz redova HNS-a, Andro Vlahušić.

Premda je u ovom slučaju očito aktivirana sva birokratsko-administrativna artiljerija kako bi se investitorima omogućio siguran profit, izlizani se političko-medijski refren zasigurno neće mijenjati: birokracija koči investicije.