politika
Albanija
vijest

Albanski politički ringišpil

Foto: AFP / Loic Venance

“Izložen sam osobnoj osveti […] od kad sam došao u vladu suočen sam postupcima koji nemaju veze s profesionalizmom. Ministri ne smiju uopće govoriti na sastancima vlade i za mene je to neprihvatljivo”, izjavio je albanski ministar pravosuđa Ylli Manjani nakon što je u medijima objavljeno kako je izgubio svoju poziciju. Na nju je inače zasjeo još u novembru 2015. godine, a zašto je toliko dugo trpio neprofesionalni tretman bivši ministar nije precizirao, valjda još uvijek poštujući zabranu govorenja navodno propisanu albanskim ministrima. U narednim danima, u optužbama je otišao i korak dalje: svoje je bivše kolege izravno prozvao za trgovinu drogom, ponavljajući u načelu ono za što i opozicija optužuje vladajuće uoči izbora koji se održavaju sredinom godine.

Naposljetku, kako bi svoju priču učinio uvjerljivijom, Manjani je konstatirao kako zapravo nikada nije izbačen iz vlade već ju je – demonstrativno napustio. Komentatori skeptični prema njegovim obrazloženjima koncentrirali su se ipak na činjenicu da je Manjani član manje stranke u vladi, Pokreta za socijalističku integraciju (LSI), koji se 2004. godine odvojio od svojeg aktualnog koalicijskog partnera Socijalističke stranke (PS). Unatoč sličnom imenu, PS i LSI nisu “prirodni saveznici”. Dapače, manja od ove dvije stranke redoviti je koalicijski partner desnice, a s PS-om je vrlo često u otvorenom konfliktu, koji je povremeno znao zadobiti i oružani oblik. S obzirom na približavanje izbora, izgleda da se LSI priprema za još jednu promjenu strane.

Iako je Manjani, kao jedan od glasnijih kritičara PS-a, u međuvremenu zamijenjen svojim stranačkim kolegom, članovi LSI-ja su proteklih dana nastavili ofenzivu prema svojim partnerima. U tome im se pridružila nova stranka LIBRA, sačinjena također od PS-ovih disidenata. Iako je prilikom osnivanja prošle godine najavljena kao snažnije liberalna i proeuropska stranka, posljednjih je dana počela puhati u nacionalističke trube, optužujući PS za “izdaju Kosova” i “flert sa Srbijom”. Sve ostavlja dojam da se priprema nova parlamentarna većina s dijelom starih aktera i bez ikakvih političkih principa. Uostalom, oni su odavno napušteni jer se sve stranke u osnovi slažu oko razvojnog puta Albanije koji uporno ne daje rezultate.