politika
Hrvatska
vijest

Kompradorski bleferi

Foto: STR / AFP

Već je sama ishodišna scena prve “velike odluke” novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića dala naslutiti da se nalazimo u žanru političkog  slapsticka. Nakon što je na sam Badnjak Plenković poptuno neočekivano najavio da će država vratiti Industriju nafte (Ina) u svoje ruke, zaredali su politički gegovi i proklizavanja – od braniteljskih burzovnih ambicija do kaosa u MOST-u – kojima se, nažalost, malo teško smijati. Premda je premijer vrlo brzo nakon najave i obznanio plan da se Ina otkupi prodajom dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP), evidentno je bilo da je u podlozi blef, iako nimalo bezazlen.

Naime, očito je odmah bilo da nacionalizacija Ine nije dio nikakve nacionalne ili barem međusektorske ekonomske strategije, nitko na političkoj sceni nema razvijen ni zametak takve strategije. A pogotovo nakon što je obznanjeno da je model otkupa zapravo privatizacija HEP-a. S jedne strane, ishitrena Plenkovićeva najava vjerojatno je bila neposredna reakcija na gubitak arbitraže s MOL-om, dok je s druge, plan o prodaji dionica HEP-a vjerojatno učinak razrađenije dinamike. O prodaji se govori već niz godina, a teško je za povjerovati da ne postoji utjecaj zainteresiranih investitora na rad pojedinih ministara i cijele vlade.

Ima i dobrih vijesti

No, čini se da ova Plenkovićeva oklada na “snažnu” političke odluku kao paravan za “neminovne” političke procese kao što je privatizacija, ne funkcionira. Osim što su kalkulacije oko otkupa dionica Ine ostale sasvim nerazrađene, čemu svjedoči i ovotjedni istup mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, Plenković nije stigao pripremiti niti teren u neposrednom okruženju. Pored odlučnog stava sindikata HEP-a, ni ključni koalicijski partner – MOST – ne podržava prijedlog otkupa putem prodaje dionica HEP-a, već, nakon niza unutarnjih peripetija, nudi svoj model s osnivanjem posebnog društva namjene za otkup dionica Ine u koji bi ušli i manjinski udjeli u drugim tvrtkama i nekretninama na osnovu koji bi se izdale obveznice. A ni u samom HDZ-u ne podupiru svi model koji je zapravo čedo ministrice Martine Dalić

Da je Plenkovićev blef na rubu krajnjeg neuspjeha, dovoljno govori i jučerašnja odluka vlade. Osnovan je vladin Savjet za pregovore s MOL-om o mogućem otkupu dionica Ine. Pored toga što su osnivanja savjeta, povjerenstava i komisija uglavnom birokratski signali odustajanja ili pasivizacije, ovaj put je u samom nazivu Savjeta sasvim isparila ona blagdanska odlučnost. Naime, u nazivu stoji: o mogućem otkupu dionica. Dakle, ishod ne čudi s obzirom na to da nitko u političkom establišmentu nema nikakvu ideju o drukčijoj državnoj ekonomskoj politici. Iako još ne znamo sve pozadinske uvjetovanosti Plenkovićeva blefa, valja pozdraviti činjenicu da su post-krizni kompradori ipak prisiljeni na zaobilazne taktike i (zasad) neuspješne blefove kako bi strateška javna poduzeća prepustili privatnom kapitalu.