politika
Kosovo Srbija
vijest

Srbija, Kosovo i vlak

Foto: AFP / Oliver Bunić

S približavanjem predsjedničkih izbora u Srbiji, najavljenih za proljeće 2017. godine, očekivano se zaoštrava i predizborna retorika kandidata. Aktualnom srpskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću, koji se nada još jednom mandatu, u posljednjih je mjesec dana uspjelo otežati dobrosusjedske odnose s dobrim dijelom balkanskih zemalja (uz pomoć Ministra vanjskih poslova Ivice Dačića, koji je pak zaoštrio odnose s Makedonijom, oko ustavnog imena ove zemlje). Nakon što je gostovao kod Milorada Dodika na obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske, posljednjih dana svoje tonuće šanse za još jedan predsjednički mandat Nikolić dodatno potkopava posebno doprinoseći zaoštravanju ratnohuškačke retorike sa Kosovom.

Premijer Aleksandar Vučić, predsjednika pretpostavlja se neće podržati, a bez njegove potpore, Nikolić, smatraju analitičari, gotovo da nema šanse dobiti predstojeće izbore. Što se Hrvatske tiče, osim pokojeg vica te ispraznih i retroaktivnih junačenja, Nikolić je uglavnom pristojan, vjerojatno ne želeći isprovocirati niti jednu članicu Europske unije te time otežati pregovore Srbije s Unijom. No, u slučaju Kosova, najdelikatnijeg problema srpskih političara, gotovo ništa, čini se, ne može spriječiti kandidate u predizbornoj kampanji da bodove prikupljaju nacionalizmom.

Tenzije između dvije zemlje porasle su u subotu nakon što je na prvi dan “Srpske nove godine” (koja i inače u desničarskoj ornamentici u Srbiji ima posebno značenje) prema Kosovskoj Mitrovici iz Beograda krenuo posebno ukrašen vlak: s unutarnje strane vagoni su oslikani prizorima pravoslavnih crkava koje je Kosovo kandidiralo za zaštitu UNESCO-a dok je s vanjske strane poruka “Kosovo je Srbija” bila ekslpicirana na čak 21. jeziku i na podlozi u bojama srpske zastave.

Na ovako prilično nesuptilnu provokaciju, Kosovo je u Mitrovicu poslalo specijalne policijske jedinice ROSU da bi potom na još jednoj izrazito dramatičnoj tiskovnoj konferenciji srpski premijer Aleksandar Vučić, “upozoravao” kako Kosovo proizvodi sukobe slanjem 17 oklopnih vozila bez znanja NATO-a na granicu sa Srbijom. Tipično Vučićevski, premijer je upozorio kako je “mir svima u interesu, no ako dođe do ubijanja srpskih građana na Kosovu, Srbija će ih zaštititi”. Već je u ponedjeljak primirio tonove kazavši kako je zahvaljujući “želji i mudrosti izbegnut sukob i sačuvan mir na severu Kosova“.

Građani humorom protiv zaoštravanja odnosa

Koha ditore, najpoznatije kosovske novine međutim upozoravaju kako su odnosi Beograda i Prištine, po drugi put (prvi put nakon izglasavanja Zakona o Trepči), ušli u kritičnu fazu nakon napada bombom na prostorije kosovske vlade u Sjevernoj Mitrovici i uhićenja lidera Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Ramuša Haradinaja u Francuskoj po potjernici koju je izdala Srbija. Sukob oko vlaka stoga predstavlja novo zaoštravanje, a uoči nastavka pregovora o odnosu Srbije i Kosova najavljenih za kraj januara u Briselu. Johannes Hahn, evropski povjerenik za proširenje dao je uobičajeno mlaku izjavu kazavši kako se ono što je već dogovoreno između Beograda i Prištine ne smije dovesti u pitanje začinivši je patronizacijskom floskulom o tome kako je “umjesto unatrag, potrebeno gledati unaprijed“.

Da KFOR nije bio obaviješten o slanju specijalne jedinice u Mitrovicu potvrdili su i iz NATO-a u Briselu, dok su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država komentirali kako se Kosovo ima pravo braniti. Na suprotnim pozicijama stoji pak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je kazao kako snage kosovskih Albanaca nemaju razloga za prisutnost na sjeveru Kosova naseljenom Srbima“.

No, možda najzanimljivija reakcija na ovu temu je ona građana Srbije koji su izlaz iz još jedne sulude situacije u koju su ih doveli lokalni političari potražili u humoru, otvorivši antiratnu Facebook stranicu Kad krene rat gdje između ostalog na poprilično duhovit način iskazuju svoje protivljenje oružanim sukobima, dovodeći pritom u izravnu vezu dovode ekonomsko stanje s ratnohuškačkom logikom.