politika
Makedonija
vijest

Zaobilazne prijetnje ubojstvom

Foto: AFP / STR

Kako se bliže parlamentarni izbori u Makedoniji, kampanja se retorički prilično zahuktava. Iako smo već navikli zadnjih godina intenzivne političke krize u toj zemlji na prilično ozbiljne optužbe i diskreditacije, ovaj put je učinjen korak dalje. Govoreći na predizbornom skupu u gradu Delčevu prije tri dana, vođa vladajuće stranke VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, odlučio je zaigrati omiljenu igru među amaterskim povjesničarima: što bi bilo kad bi bilo?

Naime, nekoliko dana prije obraćanja Gruevskog, predizborni skup u Delčevu su održali socijaldemokrati predvođeni Zoranom Zaevim. Sam grad je dobio ime po Gocetu Delčevu, makedonskom borcu protiv turske okupacije. Zaev je iskoristio priliku i izjavio da je Gruevski za svoje desetogodišnje vladavine izdao sve Delčevljeve ideale o slobodnoj i bogatoj Makedoniji. Koji dan poslije nadovezao se Gruevski na istom mjestu s pričom što bi bilo kad bi eto danas Zaev slučajno sreo Delčeva.

“Da je Delčev danas živ, on ga ne bi mogao ni pozdraviti. Bio bi dodijeljen Kjosetu da završi priču s ljudima poput njega.” Kjoseto, sljedbenik Delčeva, poprilično je kontroverzna figura kojoj je su u opisu radnog mjesta bila ubojstva izdajnika ”makedonske stvari”, uključujući i vlastitog brata. Dakle, i više je nego očita poruka koju je Gruevski uputio. Na kraju ostaje samo pitanje političkog marketinga: je li njome više motivirao birače koji inače ne bi izašli na izbore da glasaju protiv njega ili dodatno konsolidirao svoje biračko tijelo?