politika
Hrvatska
vijest

Mačke u opasnosti: tržišna prilika za vatrogasce

Foto: AFP / Vanina Luchessi

Javna profesionalna vatrogasna postrojba (JPVP) Osijek našla se ovih dana u problemima. Naime, kako donosi Glas Slavonije, nedostaje im oko 300.000kn za isplatu plaća za prosinac. Prema riječima Borisa Banjana, zapovjednika postrojbe, do nedostatka novca u kasi došlo je zbog suspenzije Zakona o nagradama državnih službenika i namještenika od 1.1. tekuće godine. Suspenzija ih je prisilila da uz plaće isplaćuju i nagrade u visine od 4, 8 ili 10% od plaće koje po prijašnjem zakonu nisu morali isplaćivati. Zatražili su bili od grada Osijeka da im osigura ta dodatna sredstva početkom godine, no odbili su ih uz objašnjenje da je suspenziju donijela država pa nek im onda i ona osigura sredstva za dodatne troškove koji iz promjene zakona proizlaze.

Na upravnom vijeću JPVP-a Osijek donesena je odluka da se manjak za plaće nadoknadi prenamjenom sredstava, no konačni blagoslov takvoj odluci mora dati Grad Osijek. I dok se stav Grada još čeka, zanimljiv je komentar na cijelu priču dala Ljijljana Belajdžić, pročelnica Upravnog odjela Grada Osijeka. Prema njenim riječima, JPVP je ove godine navodno dobila i više novca nego prethodne, ali su ga iracionalno trošili. Drugim riječima, pročelnica optužuje nadređene u JPVP-u da su znali da će takvim rashodovnim ritmom pred kraj godine ostati kratki. Iako u izjavi danoj Glasu Slavonije pročelnica ne navodi eksplicitno na što se to točno iracionalno trošilo, može se pretpostaviti da cilja na sporne nagrade koje je sukladno Zakonu JPVP morala isplaćivati radnicima.

Pored optužbi za proračunsku nonšalanciju, pročelnica Belajdžić vatrogascima nudi i rješenje za njihove probleme: izlazak na tržište. Ona kreće od pretpostavke da novaca u gradskom proračunu za vatrogasce nema više, kao da se radi o aksiomu, a ne političkoj odluci. I dalje nastavlja: ako si žele isplaćivati više, onda nek ta sredstva i zarade na tržištu. Pritom je istaknula da komercijalizacija vatrogasnih intervencija ipak ne bi trebala obuhvaćati hitne situacije, ali da postoje tržišne niše u sektoru, kao što je npr. skidanje mački s drveća. Otprilike, kuća u plamenu besplatno, mačka na vrhu stabla 200kn, a sve između je siva zona.