politika
Makedonija
vijest

Sebastian Kurz mora otići

Foto: AFP / Joe Klamar

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz pojavio se i govorio, u nedjelju, na “velikom” skupu vladajuće makedonske stranke VMRO-DPMNE u tijeku predizborne kampanje za izvanredne parlamentarne izbore (11. decembra) u toj zemlji. Kurz je svojom podrškom diskreditiranom bivšem premijeru Nikoli Gruevskom pljunuo u lice cjelokupnoj makedonskoj javnosti koja godinama već protestira protiv potpuno disfunkcionalne, korumpirane i klijentelističke vlade VMRO-DPMNE-a.

Držeći govor na nedjeljnom skupu Kurz je zahvalio Makedoniji na ulozi koju je odigrala u migrantskoj krizi, istaknuvši kako bez pomoći Gruevskog ne bi bilo moguće zatvoriti balkansku migrantsku rutu. Kurz se dakle hvali, onime čega se pola Balkana srami. Makedonska javnost je eksplodirala na ovaj čin stranog diplomata nazvavši ga sramotnim i licemjernim ponašanjem.

Da li je Kurzova podrška njegov osobni stav, službeni stav Austrije, ili pak srodne stranke Europskih pučana za sad još nije jasno. Europske političke elite kojima pripada i Kurz nisu službeno podržale Gruevskog, a izvještaj Europske komisije o približavanju Makedonije Uniji bio je negativan, te je u njemu konstatirano kako je Makedonija zemlja zarobljena političkom krizom. Suprotno tome, Kurz je na skupu konstatirao kako je Makedonija sve bliže EU, što zaista ne može biti dalje od istine.

Inovativni predizborni trikovi

Ukoliko se pokaže da je Kurz u Makedoniji djelovao u vlastito ime, on je na ovim prostorima tim činom diskreditiran i stoga ne bi smio više biti delegatom Europske unije, a zbog ovog diplomatskog incidenta, može se dovesti u pitanje i njegova sposobnost obavljanja funkcije austrijskog ministra vanjskih poslova. Ukoliko se pak pokaže da je radio uz prešutnu podršku Unije onda bi se optužbe kritičara o ulozi Unije (i implicitnog podržavanja Nikole Gruevskog) u makedonskoj političkoj krizi pokazale točnima, a cijela uloga Unije postala bi sporna, pa tako i kritizirana mlakost prošlogodišnjeg Sporazuma iz Pržina koji je trebao postaviti uvjete za razrješenje ove državne krize.

Gruevski svakako ne gubi vrijeme u predizbornoj kampanji. Nacionalni mediji i dalje rade njemu u korist, stoga treba biti izrazito oprezan s anketama koje njegovoj stranci daju dvostruku prednost nad SDSM-om, poput one koju je objavila Makedonska izvještajna agencija MIA, a prenio i Tanjug. Inovativnost u ovoj kampanji predstavlja i registracija lažnih portala s domenama zakupljenima u Hrvatskoj i Srbiji. Naime, kako pišu BIRN i makedonska TVNOVA, funkcija tih lažnih portala je plasiranje lažnih vijesti s ciljem diskreditacije SDSM-a.