politika
Bugarska Makedonija
vijest

Drugi rat za kajmak

Foto: Nacionalna knjižnica Novog Zelanda

U regionalnom kontekstu u kojem svaka neoprezna politička izjava potiče medijske spekulacije o mogućem “novom ratu” ne bi nas trebalo previše čuditi i ako Facebook statusi neuravnoteženih pojedinaca potaknu prave diplomatske skandale. Upravo takav skandal naime već danima traje između Makedonije i Bugarske. Sve je počelo u četvrtak 22. rujna kada je makedonski novinar Milenko Nedelkovski na “društvenoj mreži” postavio video u kojem navodno razbija komemorativnu ploču na planinskom vrhu Kajmakčalan, na samoj granici Makedonije i Grčke. Video je postavljen na bugarski Dan nezavisnosti, a ploča je navodno bila ona posvećena bugarskim vojnicima poginulima u bitci koja se oko vrha vodila između srpske i bugarske vojske tijekom većeg dijela rujna 1916. godine.

S obzirom da je riječ o nadmorskoj visini od 2500 metara, a da je jedini dokaz akcije Nedelkovskog njegova video snimka, mnogi su izrazili sumnju u to da se išta doista i dogodilo na vrhu nazvanom po popularnom mliječnom proizvodu. To međutim nije spriječilo medijske i Facebook ratove oko vandalizma i nacionalnih simbola na visokoj planini. Sam Nedelkovski je tako ustvrdio kako je riječ o “ilegalnom” spomeniku koji nema potrebne dozvole, za razliku od ranije postavljenih grčkih i srpskih ploča koje su takve dozvole osigurale. Nema sumnje, bugarska ploča je doista postavljena u svojevrsnoj “gerilskoj” akciji koja je dakako značila i određeno obilježavanje teritorija od strane bugarskih nacionalista koji ionako ne priznaju da je Makedonija išta drugo doli odbjegla bugarska pokrajina.

Službeno Skopje doduše nije na to postavljanje nikako reagiralo, kao ni na kasniji posjet bugarske parlamentarne delegacije istom mjestu. No nakon što je Nedelkovski, kao jedan od istaknutijih režimskih novinara koji se osim po servilnosti vladi ističe i po redovitim rasističkim komentarima, izveo svoju navodnu diverziju, makedonska vlada nije mu uskratila potporu. Službena je Sofija naime poslala diplomatski zahtjev Skopju da se ogradi od vandalizma pridodavši usput nejasnu prijetnju kako će “oni koji čekićima razbijaju bugarske spomenike… imati neugodna iskustva”. Makedonsko je ministarstvo vanjskih poslova na to odgovorilo samo kako je ploča ilegalna te pozvala svoje bugarske kolege da ne ohrabruju postavljanje ploča na tuđem teritoriju.

Tako u nedostatku ploče i službena diplomatska prepiska između dvije države može služiti kao sasvim prikladan spomenik idiotizmu nacionalizma zbog kojeg je 1916. godine na vrhu Kajmakčalanu živote izgubilo 8500 ljudi.