rad
Albanija
vijest

“Nacionalna cesta” pod stranom koncesijom

Foto: AFP

Nikada sasvim dovršena autocesta koja je trebala povezivati glavni grad Albanije, Tiranu, sa susjednim Kosovom, uskoro bi se trebala naći pod privatnom koncesijom. Sama cesta je zapravo veliki projekt započet još krajem 1990-ih godina, a njezin je cilj bio ublažavanje prometne izolacije Kosova koje je u tom periodu ulazilo u međunarodnopravni limb samostalnosti od Srbije i de facto međunarodnog protektorata. S obzirom na važnost ceste nakon završetka sukoba na Kosovu, te ulogu koju je nova prometnica trebala imati u povezivanju “dvaju zemalja u kojima žive etnički Albanci”, projekt je odmah nazvan “nacionalnom cestom”, a u svrhu njezine gradnje određen je i posebni porez nazvan “Majkov porez”, po tadašnjem premijeru Pandeliju Majku.

No unatoč nacionalnom entuzijazmu, gradnja ceste nije išla glatko, tako da je trasa i danas isprekidana dionicama vrlo različite kvalitete. Za koncesiju je predviđen najnoviji i najkvalitetniji dio puta, onaj od gradića Milota, koji se nalazi pedesetak kilometara sjeverno od Tirane, do mjesta Morina na samoj granici s Kosovom. Za tu dionicu u duljini od 110 kilometara predviđena je cestarina od pet eura za osobne automobile te nešto više za teža vozila. Riječ je o iznosu čija je sama najava izazvala nezadovoljstvo u Albaniji, s obzirom da je viši od cestarina na sličnim dionicama susjednih zemalja. No ministar prometa, Edmond Haxhinasto, tvrdi kako će koncesionar koji će prikupljati ovu cestarinu ujedno biti obavezan i da sudjeluje u održavanju i kompletiranju ceste.

Tako bi koncesionar navodno trebao biti zadužen za financiranje novog mosta preko Crnog Drima kod grada Kukesa, te općenito dovođenje cijele ceste u stanje tehničke ispravnosti ugrožene, između ostalog, neprestanim klizanjem tla. Vrijednost te investicije trebala bi se penjati na 50 milijuna eura, što bi se, prema priznanju ministra, vrlo brzo trebalo isplatiti koncesionaru. Ministar također predviđa uskoro širenje ovog modela koncesije i na ostale ceste, uključujući i one koje ne ispunjavaju uvjete za autocestu, pri čemu bi se male dionice davale u koncesiju posebno, i to različitim koncesionarima. Svaki od njih je prema planu naplaćivao vlastiti “Majkov porez” za eventualni budući završetak mreže autocesta.

Doduše, aktualni ministar Haxhinasto ove koncesije više ne najavljuje kao “nacionalni” projekt, već kao nužni korak prema uvođenju “europskih praksi” upravljanja autocestama u Albaniju.