rad
Bugarska
vijest

Bugarski manjkovi radne snage

Foto: AFP / Dimitar Dilkoff

Bugarska će morati uvoziti radnu snagu kako bi nadomjestila već postojeće manjkove u mnogim sektorima. Da Bugarska gubi radnu snagu, desetak je godina stara vijest, no promijenio se njegov primarni uzrok. Dok su ranija istraživanja pokazivala starenje populacije kao uzrok radi kojeg bi se ova zemlja nakon 2025. godine mogla naći sa značajnim manjkom radne snage, novija pokazuju da povećana ekonomska emigracija dodatno pogoršava ranije procjene. Niske plaće i visoka nezaposlenost, mnoge visokokvalificirane i kvalificirane radnike nagnaju na emigraciju.

Radničke plaće u Bugarskoj tek bi 2030. godine trebale iznositi polovicu prosječne plaće u EU-28, kazala je na u ponedjeljak održanoj tiskovnoj konferenciji profesorica Iskra Beleva iz Ekonomskog instituta. S obzirom na to da bugarske plaće ne mogu konkurirati onima u drugim EU zemljama, a zbog visoke emigracije i starenja populacije, Bugarska neće imati izbora nego se okrenuti uvozu jeftinije radne snage.

Ekonomski sektori u kojima se već sad osjeti značajan manjak radnika su primjerice zdravstvo, jer bugarski liječnici i medicinske sestre odlaze na rad u EU, što je nagnalo vladu da poveća plaće u ovom sektoru ne bi li zaustavili odljev. Zatim informatika, još je prošle godine ova zemlja izračunala da im već sada treba 10.000 IT stručnjaka, s obzirom na to da mnoge velike globalne kompanije sele svoje usluge u ovaj dio svijeta zbog uređenih EU poreznih i pravnih okvira ali i obrazovane radne snage. Nova je informacija da Bugarskoj nedostaje čak 20.000 radnika u autoindustriji, kazala je Beleva. Zbog manjka radne snage ovi sektori zaostaju i ne mogu se adekvatno razvijati.

Osim ubrzavanja birokracije, čija sporost u izdavanju radnih dozvola strancima, smatraju poduzetnici, sudjeluje u kreiranju ovog problema, te neznatnog povećanja plaća u zdravstvu, Bugarska čini jako malo kako bi potaknula razvojne procese i spriječila emigraciju. Svakako, rast plaća, povećanje minimalca i slične socijalno osjetljive mjere doprinijele bi usporavanju ovog problema, no za takvo nešto u Bugarskoj trenutno nema pretjeranog političkog sluha.