politika
vijest

Rasprodaja: sve osim Akropole

Foto: AFP / Angelos Corcinis

Sinoć je odigrana još jedna epizoda u onome što je bivši grčki ministar financija Janis Varufakis nazvao “extending and pretending” – grčka tragedija se nastavlja i svi se pretvaraju da je to put ka rješenju, barem u nedostatku drugih. Tako je sinoć u grčkom parlamentu izglasan novi zakonski paket od 7.500 stranica kojim se nastoji udovoljiti kreditore kako bi nastavili s novim tranšama zajmova. Nastavak je to novih rundi prilagodbi zahtjevima kreditora započetima prije dva tjedna izglasavanjem reforme mirovinskog sustava u kontekstu generalnog štrajka i nasilnih uličnih prosvjeda.

I ovaj put su prosvjedne akcije obilježile parlamentarno izglasavanje novog paketa, ali u prilično manjoj mjeri. Kao što je za britanski The Guardian rekao dugogodišnji vlasnik kioska na Trgu Syntagma, samim tim prilično obučen u osluškivanju i razumijevanju protestnih dinamika: “Nijedna druga politička opcija osim ljevice ne bi mogla donijeti ovakve mjere. Da je trenutno desnica na vlasti i da se ovakvo nešto izglasava, Atena bi gorjela.” Sinoć izglasane mjere prije svega uključuju podizanje poreza, u prvom redu onih neizravnih i regresivnih poput PDV-a, kao i potpunu rasprodaju javne imovine, uključujući čak 71.500 različitih posjeda, i to pod nadzorom Bruxellesa, opozivajući time bilo kakvu suverenost grčkih vlasti..

Posebna zanimljivost glasanja u parlamentu bila je pozicija konzervativne Nove demokracije, najjače opozicijske stranke. S obzirom na to da je 152 od 153 zastupnika vladajuće koalicije Sirize i konzervativnog ANEL-a podržalo prijedlog, konzervativci su si priuštili komociju da budu protiv iako njihova službena politika nimalo ne odudara od neoliberalnog diktata. Njihovo protivljenje novom zakonskom paketu najefektnije je formulirano u izjavi Ane Asimakopolu, ministrice za razvoj i konkurentnost vlade u sjeni: “Prodaju sve pod suncem osim Akropole. Odustali smo od svega.” I dok među kreditorima traju rasprave o održivosti grčkog duga i visini zahtijevanog primarnog suficita, nezgodna politička lekcija sastoji se u opasci spomenutog vlasnika kioska na Syntagmi: od političke nade u zaustavljanje toksičnih mjera štednje Siriza se pretvorila u efikasni parlamentarni lubrikant njihova provođenja.