politika
Albanija
vijest

Biznismenove nevolje s pravnom državom

Foto: Wikimapia

Veliki skandal potresao je albansku političku scenu na otvaranju sajma prehrambenih proizvoda u subotu. Naime, neposredno nakon svečanosti otvorenja u blizini Tirane, priveden je jedan od organizatora i domaćin sajma, biznismen i političar Nikollaq Neranxi. Uhićenje je izazvalo niz bijesnih reakcija. Sam Neranxi, inače vlasnik istoimene grupe koja se bavi trgovinom, požalio se da je država uhićenjem pokvarila sajam koji je pripreman mjesecima, indignirano objašnjavajući: “državna policija, koju ja plaćam svojim porezima, je mene uhitila.” Naglasak na porezima nije slučajan. Biznismen je između ostalog i predsjednik udruženja za “zaštitu biznisa i tržišta” i najglasniji albanski borac protiv poreza za poslodavce.

Za Neranxija i njegove brojne neslužbene glasnogovornike, uhićenje nipošto nije ona usluga za koju “najveći porezni obveznik u zemlji” plaća policiji. Analitičar Ilir Kulla tako je za IBNA upozorio kako su na sajmu bile prisutne “mnoge strane kompanije […] u vrlo pozitivnoj atmosferi koja je pokazala jednu drugu Albaniju”. Uhićenje je to međutim sada pokvarilo. “Proveo sam sat vremena da uvjerim stranog investitora da preseli dio poslova u Albaniju. Tko zna što je on pomislio kad je vidio uhićenje domaćina i uglednog poduzetnika!” Slično misli i kolumnist Dritan Kaba koji je izdavanje naloga za uhićenje “tihog heroja koji zapošljava stotine” i “borca za ekonomske slobode” nazvao “lošim znakom i sramotnim činom”. “Što bi bilo da on sada zatvori svoj biznis? Tko bi platio njegove radnike?”, pita se Kulla.

U interpretaciji uhićenja kao napada države na slobodu još je dalje otišao bivši vođa opozicije Sali Berisha koji je uhićenje nazvao “odvratnim staljinističkim činom protiv Neranxija zato što je branio interese biznisa”. Nitko od navedenih nije previše pažnje posvetio pitanju povoda uhićenju. Prema izvještaju policije, Neranxi je sa svojom svitom nepropisno parkirao i blokirao dio autoputa Tirana–Drač, a zatim su njegovi tjelesni čuvari fizički spriječili prometne policajce u pokušaju da mu napišu kaznu, te ih vrijeđali i prijetili im. No što su naposljetku zakoni i pravo prema interesima biznisa? Uostalom, Neranxi se nema što brinuti, jer je tužiteljstvo već s gnušanjem odbilo podignuti optužnicu zbog “apsurdnog incidenta”.