politika
Albanija
vijest

Porez na prirodu

Foto: AFP / Gent Shkullaku

U nedostatku manevarskog prostora za obesmišljavanje svoje funkcije u redovnim okolnostima, s obzirom na to da su privatizirane gotovo sve javne kompanije i dobar dio javnih servisa, albanska je država bacila oko i na svoje u funkcije u izvanrednim okolnostima. Naime, trenutno je u izradi zakonski prijedlog koji bi obvezao sva kućanstva u Albaniji na uplatu osiguranja za slučajeve prirodnih katastrofa. Zapravo, posrijedi je ista logika kao i kod osiguranja automobila.

Frustriran troškovima koje je država morala pokriti zbog učestalijih poplava zadnjih godina, premijer Edi Rama je prije nekoliko mjeseci ukorio Albance da bi morali privatno osiguravati svoje stambene objekte jer država naprosto nema novaca za naknadu štete. Ta genijalna Ramina ideja nije morala dugo čekati na podršku. Genijalnost su prepoznali u Svjetskoj banci i odmah su u suradnji s albanskom Agencijom za financijski nadzor krenuli u izradu zakonskog prijedloga.

Iz Agencije kažu da još razmatraju različite modele, ali da je zasad sigurno da će se sredstva prikupljati u jednom fondu i da će rate osiguranja ovisiti o lokaciji stambenih objekata, odnosno izloženosti riziku prirodnih katastrofa. O eventualnom socioekonomskom kriteriju nema ni govora, što ni ne čudi, jer da je uzet u razmatranje mehanizam bi se riješio u domeni porezne politike. To je naravno neizvedivo jer treba privući investitore kojima porezi baš i nisu privlačan aspekt poslovne klime. No, zato će građani, bez obzira na socijalni status, plaćati porez na klimu i prirodu.