društvo
Srbija
vijest

Mizoginija – sredstvo političkog obračuna

Foto: Wikipedia / Marcin Szala / Knez Mihajlova ulica

Poverenica Republike Srbije za zaštitu ravnopravnosti spolova Brankica Janković osudila je u ponedjeljak neprimjerene izjave prema ženama političarkama koje su posljednjih tjedana prisutne u javnom govoru, naročito kod pojedinih javnih ličnosti, kazavši da je “Zakonom o zabrani diskriminacije zabranjeno uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje vređa dostojanstvo lica ili grupe lica na osnovu bilo kog ličnog svojstva, koje stvara neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje“.

Janković ističe da se ostvarenje ravnopravnosti društva između ostalog mora bazirati na nestereotipnom pristupu ženama u kojem one neće biti promatrane kroz patrijarhalnu podjelu uloga, odnosno kroz “tradicionalne rodne uloge i prizmu pola”, prenosi Tanjug. Janković pritom ponovno propušta objasniti zašto je to nužno. Naime, njezina izjava ne objašnjava kontekst i značenje spornih izjava. Dapače, ona ih u svom priopćenju nije mogla niti ponoviti. Time priopćenje ostaje tek načelno i deklarativno dok šira javnost iz ovog primjera nije mogla steći dojam da se šovinističke i mizogine izjave neće tolerirati, kao ni da će autori takvih izjava na bilo koji način biti sankcionirani.

Maršićanin bira vibrator, a Šešelj bi radije četnike

No, o čemu se zapravo radi, objasnio je Autonomni ženski centar koji je osudio seksističke ispade vođe Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i funkcionera Demokratske stranke Srbije, Dragana Maršićanina. Vojislav Šešelj na društvenoj je mreži Twitter potpredsjednici srpske vlade Zorani Mihajlović propisao “umjesto vibratora” “desetinu bradatih zadriglih i mesec dana nekupanih četnika, koji nisu mnogo probirljivi”. Centar je reagirao žestoko, objasnivši kako je “tokom proteklih nekoliko dana, Vojislav Šešelj u nekoliko navrata objavljivao diskriminatorne i prostačke komentare na Tviteru, kojima podstiče obračunavanje sa političkim neistomišljenicima putem ženomrzačkih izjava i otvorenih poziva na silovanje. Pored Zorane Mihajlović, slični komentari upućeni su i predsednici Skupštine, Maji Gojković i predsednici DSS-a, Sandi Rašković Ivić. Smatramo da ovakva javna pisanja predstavljaju govor mržnje koji ne sme proći nekažnjeno”.

Da mizoginija postaje standardni način političkih obračuna sa političarkama neistomišljenicama pokazuje i primjer Dragana Maršićanina, također na Twitteru i također upućen potpredsjednici vlade Zorani Mihajlović i također oslikan vibratorom (i to zlatnim!). No, Maršićanin se za razliku od ratnog zločinca Šešelja ispričao za gubljenje živaca i neprimjerenu komunikaciju, koja premda ne briše rečeno pokazuje barem površno ili deklarativno razumijevanje neprihvatljivosti rodne diskriminiacije.

Autonomni ženski centar u priopćenju ističe kako se u ovim slučajevima ne radi o izoliranim primjerima već o sistemskoj diskvalifikaciji političkog djelovanja žena. Njima se dakle poručuje da se ne petljaju u društvena, javna pitanja jer će se, stanu li kome na žulj, s njima obračunati ne birajući sredstva, udarajući ad hominem i posramljujući ih na temelju seksualnosti. Mizogini političari nemoć vlastitih argumenata kompenziraju odricanjem javne uloge i društvene moći ženama. U društvu “u kome je nasilje prema ženama izuzetno rasprostranjeno, a žene u politici malobrojne i u neravnopravnom položaju, pozivamo na solidarnost u borbi protiv govora mržnje i mizoginije prema svim ženama”, ističu u Centru.

Čak i da se, na traženje Autonomnog ženskog centra ove izjave označe kao grubo kršenje Zakona o diskriminaciji, njihovi nositelji opet će ostat nesankcionirani, a performativni učinak izjava već je postignut.